Fotbal. Liga I – Instructie


Intră acum și în grupul de

Unirea Urziceni – Poli Stiinta Timisoara  4-1
Echipele care viseaza mult se pare ca sunt trezite rapid la realitate. Craiova a început furtunos sezonul si apoi s-a stins repede, desi deja tot lotul, în frunte cu capitanul Dorel Stoica, se vedea în lupta pentru cupele europene. A venit apoi CFR Cluj, cu mari ambitii europene si cu un plan bine pus la punct pentru a trece de Anorthosis Famagusta. Un 1-3 pe propriul teren, în mansa tur, i-a mai linistit pe clujeni, care se gândeau numai la derby-ul cu Steaua si la o vacanta în Cipru, în returul din Cupa UEFA. Am putea sa amintim si Dinamo, care dupa un sezon excelent în 2006/2007 credea ca va câstiga meciurile din oficiu, dar a fost repede trezita de FC Vaslui înca din prima etapa.
Vineri, în prima partida a etapei a patra, o alta echipa si-a vazut calcate în picioare visurile. Poli Timisoara, care începuse sezonul cu doua victorii si un egal, a fost umilita la Urziceni, unde Unirea s-a impus cu scorul uluitor de 4-1. Am putea spune ca a fost un accident, însa scorul indica perfect realitatea din teren. Fara play-maker-ul de baza, Mihaita Plesan, trimis la Steaua, fara omul de gol Ionel Ganea, suspendat, si fara cel mai bun fundas, John McKain, accidentat înca din minutul 15, Poli nu a facut fata ritmului impus de ialomiteni. Desi era mai slab cotata, Unirea a practicat un joc foarte tehnic, impecabil si mai ales în viteza.
Bogdan Stancu a fost eroul începutului de meci, el deschizând scorul în minutul 6, cu un sut din mijlocul careului. Impulsionati de cei 4000 de spectatori si cu un moral ridicat dupa deschiderea scorului, ialomitenii i-au tocat minute în sir pe jucatorii de la Poli Timisoara, actiunile de atac fiind create rapid si cu mare usurinta. Golul doi a venit însa abia în minutul 51, când Stancu si-a trecut în cont „dubla”, cu un sut plasat de la marginea careului.
Din minutul 61, Poli Stiinta Timisoara a ramas în zece jucatori, Shroj fiind eliminat pentru cumul de cartonase galbene, moment prielnic pentru rezervele Paduretu (min. 83) si Onofras (min. 85) sa îsi treaca si ele numele pe lista marcatorilor. Faza meciului s-a petrecut în minutul 90. Arbitrul Alexandru Deaconu a dictat un penalty pentru Poli Stiinta, Gigel Bucur a executat în stânga lui Bogdan Stelea, care a aparat. Arbitrul Deaconu a cerut repetarea loviturii pe motiv ca jucatorii au patruns în careu, iar Bucur a executat din nou, însa pe centru, iar Stelea a aparat pentru a doua oara. Apoi, s-a dictat din nou repetarea loviturii, dupa ce un ialomitean a atins mingea din bratele lui Stelea în tentativa de a-l felicita. De aceasta data cel care a executat a fost Alexa, care a reusit sa marcheze si sa stabileasca scorul final.  

Poli Iasi – Gloria Buzau  3 – 0
Ziua de vineri a fost una prielnica gazdelor si Politehnica Iasi reusind sa se impuna în fata Gloriei Buzau cu scorul de 3-0.
Elevii lui Ionut Popa au deschis scorul în minutul 16, când la o lovitura libera executata de Sfârlea, Martin Czernoch a reluat cu capul în poarta . Acelasi Czernoch a mai avut ocazia de a înscrie si în minutul 34, dar mingea a lovit bara portii aparate de Barbu. Golul doi a venit în minutul 53, când Radu Ciobanu a reluat cu capul dupa o alta lovitura libera executata de Sfârlea. Scorul final a fost stabilit de Silvasan, care a introdus mingea în poarta pe lânga portarul Barbu, dupa ce a fost lansat, în minutul 82, tot de Sfârlea, acesta din urma trecându-si astfel în cont a treia pasa de gol.
Victoria categorica însa nu l-a multumit pe deplin pe antrenorul Ionut Popa, care a marturisit la finalul partidei ca elevii nu au respectat întocmai indicatiile. De partea cealalta, Stefan Stoica, aflat la debutul pe banca buzoienilor, a promis sa puna echipa pe picioare în urmatoarele saptamâni, timpul avut la dispozitie pentru pregatirea partidei cu Poli Iasi nefiind suficient pentru ca elevii sai sa faca fata iesenilor.  

FC Vaslui – Gloria  Bistrita  2-0
FC Vaslui a reusit, sâmbata, sa obtina a doua victorie în aceasta editie de campionat si prima în fata propriilor suporteri, dupa ce a învins Gloria Bistrita cu scorul de 2-0, la capatul unei partide pe care a dominat-o în special în prima repriza. Prin rezultatul obtinut, vasluienii si-au mentinut media de doua goluri pe meci, dupa ce au înscris câte o „dubla” în fiecare dintre partidele cu UTA, Dinamo si Dacia Mioveni.
Moldovenii au deschis scorul în minutul 34, când centralul Mugurel Draganescu a acordat penalty dupa ce Sorin Frunza a fost faultat în careu. Lovitura de pedeapsa a fost transformata cu un sut puternic, pe centrul portii, de catre Marko Ljubinkovici, care a ajuns la cota de patru goluri în aceasta editie a Ligii I, egalându-i în fruntea clasamentului golgheterilor pe Danalache, de la Unirea Urziceni, si Gigel Bucur, de la Poli Timisoara. Al doilea si ultimul gol al partidei a fost înscris de Adrian Gheorghiu, chiar înainte de pauza, care a reluat cu latul, pe coltul scurt, fara nicio sansa pentru Tatarusanu.
Bistritenii au sperat ca pot repeta performanta pe care a reusit-o UTA în prima etapa, tot la Vaslui, care fiind condusa cu 2-0 a egalat, însa moldovenii si-au învatat lectia si au obtinut cele trei puncte care i-au propulsat pe locul doi în clasamentul Ligii I, dupa Steaua, cel putin pâna se vor încheia si restul partidelor programate în etapa a patra. Meciul s-a încheiat si mai prost pentru bistriteni, care în minutul doi de prelungire al partidei au ramas în inferioritate numerica, Dorin Toma primind direct cartonas rosu pentru ca l-a lovit cu cotul în figura pe Cotolan.  

Pandurii Tg. Jiu – U Craiova  2 – 0  
Ca n-o fi fost derby-ul Olteniei, ba chiar ca nu o fi fost nici macar derby – daca ne luam dupa spusele craiovenilor Balaci si Cristescu, care nu pun baza decât pe rivalitatea cu Dinamo, Steaua si Rapid –, nu mai conteaza, cert este ca meciul dintre Pandurii Târgu Jiu si Universitatea Craiova a fost transat categoric de gorjeni.
În fata a 10000 de spectatori, Pandurii au învins Stiinta cu scorul de 2-0, gratie golurilor înscrise de Pacurar si Stromajer. Daca dupa prima etapa deja se luptau pentru cupele europene si chiar pentru titlu, „leii Baniei” au fost îmblânziti de gorjenii lui Neagoe, care le-au administrat oaspetilor a treia înfrângere consecutiva.
Scorul a fost deschis , în minutul 72, în urma unei lovituri libere executate în forta de Pacurar, la care mingea a fost deviata de un jucator din zidul Universitatii Craiova, derutându-l astfel pe Bornescu. Dupa 12 minute, Djapka a executat si el o lovitura libera de pe partea dreapta, iar Stromajer a reluat cu capul , pe spate, învingându-l pe portarul Bornescu, si pornind petrecerea în tribune, unde unii dintre suporteri au început sa le fluture prazul pe sub nas craiovenilor.
La fel ca si în primul meci al zilei de sâmbata dintre FC Vaslui si Gloria Bistrita, încheiat tot cu victoria gazdelor la scorul de 2-0, oaspetii au terminat partida în zece oameni de câmp. Australianul Baird a vazut cartonasul rosu, pentru cumul de galbene, în minutul 89, fapt ce l-a determinat sa-i adreseze cuvinte dure arbitrului Alexandru Tudor. „Fuck off, man! Fuck off!”, s-a putut citi pe buzele lui Baird, care l-a lasat putin mirat pe centralul bucurestean.

Dinamo – Dacia Mioveni 1 – 1
Meciul din Stefan cel Mare, despre care multa lume spunea ca va fi o simpla formalitate pentru Dinamo nu pentru ca ar fi fost „câinii” în forma maxima, ci speculându-se prietenia dintre cele doua echipe, s-a dovedit mult mai interesant pe stadion. Înca din prima repriza s-a vazut ca Dacia Mioveni nu are de gând sa fie „fratele mai mic” si ascultator. O prima parte a partidei în care s-a jucat curat, dinamic, desi fazele de poarta au cam lipsit. Cea mai mare ocazie s-a consemnat în minutele de prelungire, când Claudiu Niculescu a expediat mingea în bara dintr-o lovitura libera de la 25 de metri.
Parea a fi semnul ca Dinamo are de gând sa accelereze. Dar – surpriza. Dupa pauza, elevii lui Mircea Rednic evolueaza mai prost. Iese însa în evidenta „batrânul” portar al argesenilor, Iulian Ilie, care reuseste sa respinga de trei ori mingea trimisa de dinamovisti spre poarta lui, în aceeasi faza. Era minutul 5. Legea compensatiei: Dacia are si ea o ocazie si profita de ea. Corner executat bine, Daouda are o detenta spectaculoasa si expediaza cu sete o lovitura de cap în plasa portii fostei sale echipe. Lobont a fost simplu spectator. Micuta echipa din Mioveni conducea în „Groapa” cu 1-0.
Urmeaza minute halucinante pentru dinamovisti, care parca ar fi la un concurs de ratari. Niculescu nu reuseste sa-l învinga pe Ilie nici cu capul, din careul mic, nici din lovitura libera de la 25 de metri. Danciulescu din careu trage pe lânga poarta. Cristea rateaza de putin tinta. Ilie, care va împlini 35 de ani, intervine la sutul lui Chiacu. Din nou Danciulescu, scapat, ridica mingea peste portar, dar si pe lânga poarta…
Dacia aproape ca nu mai conteaza. Are puterea doar sa traga de timp. Si, în minutul 90+2, Danciulescu este gasit în mijlocul careului si suteaza fara speranta pentru eroul Ilie . Dinamo – Dacia Mioveni 1-1. În cele trei minute ramase, Balauru vede un cartonas rosu, Rednic este trimis la cabine si se trage de timp, dar tot mai ramâne vreme pentru Liviu Ganea sa expedieze un sut frumos de la marginea careului. Mingea loveste bara! A fost ultima faza a meciului prelungit cu sapte minute. Dinamo înregistreaza un semiesec la care putina lume s-ar fi gândit, iar Dacia pleaca de pe terenul campioanei cu un punct mare.
Au evoluat echipele:
Dinamo: Lobont – Stoican (Blay, 34), L. Goian, R. Stefan, Izvoranu – Cristea, Ropotan, Fernandes (L. Ganea, 69), C. Munteanu (Chiacu, 62)- Niculescu, Danciulescu.
Dacia Mioveni: I. Ilie – Hapaina, Daouda, Olteanu, Baicu – Negoita, Murgan (Trofin, 64), Vladu (Neagoe, 61), Lupascu – Chirciu (Balauru, 77), C. Bratu.


Intră acum și în grupul de