DSP Suceava va cere Ministerului Sănătăţii necesarul de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Suceava

Autorităţile sanitare centralizează, în prezent, necesarul de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Suceava urmând că în perioada următoare să solicite Ministerului Sănătăţii numărul optim de astfel de doze.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, că judeţul Suceava este unul dintre cele 15 judeţe santinelă din România în care se supraveghează şi monitorizează evoluţia săptămânală a infecţiilor respiratorii acute şi gripei în sezonul rece.

Ea a spus că în data de 6 octombrie va fi prima raportare a numărului de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonii şi gripe din săptămâna anterioară, datele fiind raportate de toţi furnizorii de servicii medicale din judeţul Suceava.

Catalina Zorescu

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că, în prezent, sunt centralizate datele furnizate de spitale, DGASPC Suceava, etc, cu privire la necesarul de doze de vaccin antigripal în vederea vaccinării persoanelor la risc urmând ca DSP Suceava să înainteze o solicitare în acest sens MS pentru distribuirea necesarului de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Suceava.

Zorescu a precizat că, ţinând cont de populaţia judeţului Suceava, de aproximativ 700 000 de locuitori, optim ar fi ca aproximativ 10 la sută din populaţie să se vaccineze împotriva gripei, dar că avându-se în vedere istoricul vaccinărilor din anii anteriori, o apreciere realistă ar fi un necesar de 20 000 de doze de vaccin antigripal.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă cauzată de virusul gripal, iar îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc, respectiv la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, la cei cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea.

Totodată, există un risc crescut de îmbolnăvire pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând a persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide), dar şi a copiilor cu vârstă de peste 6 luni.