Fotbal – Pentru un arbitraj mai bun


Intră acum și în grupul de

Chiar daca la nivelul judetului au început deja competitiile fotbalistice, Liga a IV-a si Cupa României pentru echipele din Liga a V-a, presedintele Comisiei Judetene a Arbitrilor a întocmit un material de analiza a arbitrilor în returul campionatului 2006-2007.
În partea a doua a campionatului trecut, la nivelul competitiilor organizate de AJF Suceava au activat 114 arbitri, repartizati astfel:
–    6 arbitri divizionari(1 – lot A, 2 – lot B, 3 lot – C)
–    Suceava – 11 arbitri si 20 de asistenti în Liga a IV-a, 18 arbitri în Liga a V-a dintre care 8 stagiari;
–    Falticeni – 3 arbitri si 6 asistenti în Liga a IV-a, 18 arbitri în Liga a V-a dintre care 10 stagiari;
–    Siret – 1 arbitru si 4 asistenti în Liga a IV-a, 11 arbitri în Liga a V-a dintre care 6 stagiari;
–    Gura Humorului – 1 arbitru si 2 asistenti în Liga a IV-a, 1 arbitru în Liga a V-a;
–    Vatra Dornei – 1 arbitru si 3 asistenti în Liga a IV-a;
–    Radauti – 2 arbitri si 3 asistenti în Liga a IV-a, 3 arbitri în Liga a V-a, toti 3 stagiari;
În pauza competitionala dintre tur si retur au fost organizate cursuri de arbitri în subcomisiile: Suceava – 8 absolventi, Falticeni – 10, Siret – 6 si Radauti – 3, fiind astfel 27 de arbitri stagiari care au absolvit cursul. De asemenea s-au întocmit 13 dosare pentru arbitrii care au participat la examenul de promovare în categoria I, sustinut la Iasi, în februarie 2007.Toti arbitrii au promovat în categoria I cu rezultate foarte bune, cu exceptia lui Ilie Ghiuta (Suceava).
În cadrul Comisiei de Disciplina a arbitrilor, au fost pusi în discutie un numar de 27 de arbitri. Printre cei mai suspendati „fluierasi” suceveni s-au aflat: Marius Luchian – 6 luni, Vlad Tanase – 12 etape, Mihai Melinte – 11,  Ionut Ignat – 3, Silviu Pintea, Florin Rusti, Adrian Popa , Cristi Cearcovschi – toti câte 2 etape.
Comisia de delegari, alcatuita din Gh. Stefanovici – presedinte, Sebastian Gheorghe si Lilioara Gramada – membri, nu s-a confruntat cu probleme deosebite, existând suficienti arbitri pentru jocuri.

În subcomisiile judetene conduse de presedintii: Dumitru Antoniu (Suceava), Nita Pintea (Falticeni), Ion Moldovan (Siret), Vasile Paduraru (Gura Humorului), Ion Bodnar (Radauti) si Mihai Melinte (Vatra Dornei) s-au organizat semestrial cursuri de instruire a arbitrilor cu testare fizica si teoretica. Un astfel de curs a avut loc la data de 4 august si s-a bucurat de prezenta a 59 de arbitri. Urmatoare actiune de acest gen va avea loc la data de 25 august, la Suceava. De aceasta data sunt asteptati si arbitrii care din diferite motive nu au fost prezenti la primele cursuri de instruire.
De asemenea, la examenul de promovare la loturile divizionare, desfasurat în aceasta vara la Medias, au participat un numar de 7 arbitri. Din cadrul CJA Suceava a promovat ca arbitru asistent, Lucian Grigoras din Falticeni.
Gheorghe Stefanovici a precizat ca în vederea noului sezon competitional s-au facut deja o serie de recomandari pentru arbitri, în vederea bunei desfasurari a activitatii de arbitraj. Dintre acestea amintim doar câteva:
–    pregatirea fizica si teoretica se va face o data pe saptamâna, de regula joi dupa amiaza si va consta în minim 30 de minute de pregatire fizica si o lectie teoretica;
–    toti arbitrii îsi vor procura echipament negru de calitate, jambiere, ecusoane, genti si cartonase;
–    fiecare arbitru trebuie sa aiba în biblioteca personala „Legile jocului” – ultima editie, RODAA (2005) si buletinele trimestriale „Arbitrul”;
Lista recomandarilor pentru arbitri continua cu aspecte referitoare la conduita acestora înainte, în timpul jocului si dupa joc, relatia acestuia cu jucatorii si oficialii echipelor, relatia cu observatorii de joc.
Speram ca în acest sezon arbitrii sa nu se confrunte cu probleme deosebite si sa fie o prezenta discreta pe terenurile de fotbal.
*Informatiile din acest articol au fost puse la dispozitie de presedintele CJA Suceava – Gheorghe Stefanovici.


Intră acum și în grupul de