Rectorul USV: Atât timp cât alocarea pe student va fi mai mică decât pentru un deţinut, numărul acestora va tinde să se egaleze


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Valentin Popa, a declarat, vineri, la deschiderea noului an academic, că bobocii care vor studia la Suceava vor găsi aici o “gazdă primitoare” şi o universitate de elită.

Valentin Popa 2

Popa a spus că numărul locurilor bugetate din acest nou an universitar este cel mai mare din istoria universităţii arătând că numărul locurilor bugetate a crescut constant în ultimii ani după drastica diminuare cu aproximativ 20 la sută efectuată, în anul universitar 2011-2012, “de foarte puţin regretatul ministru Funeriu”.

Rectorul sucevean a atras atenţia că se impun, în continuare, eforturi din partea MECS şi Guvernului  pentru creşterea finanţării învăţământului superior arătând că majorarea taxelor pentru studenţi nu poate fi, în prezent, şi nici în anul viitor, o opţiune.

„Decidenţii politici trebuie să fie conştienţi că atât timp cât alocaţia pentru un student va fi mai mică decât cea pentru un deţinut, într-un final, numărul acestora va tinde să se egaleze. Cu cât foloseşti fonduri mai puţine pentru educaţie, cu atât ai nevoie de mai mulţi bani pentru cei needucaţi”, a spus Popa.

El a trecut în revistă cele mai importante investiţii ale Universităţii sucevene amintind de proiectul de dezvoltare a infrastructurii de cercetare în valoare de 32 de milioane de lei, dar şi cele mai prestigioase manifestări organizate în cursul anului universitar trecut.

Rectorul sucevean a spus că Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava este lider între universităţile din România în ceea ce priveşte numărul de brevete acordate, judeţul Suceava situându-.se pe locul şapte în ceea ce priveşte numărul de articole ştiinţifice premiate şi i-a felicitat pe colegii săi care au reuşit să aducă această zonă a ţării în elita cercetării ştiinţifice româneşti.

Prezent la festivitatea de deschidere a noului an universitar, prefectul de Suceava, Constantin Harasim,  a felicitat studenţii, masteranzii şi doctoranzii şi cadrelele didactice universitare ale Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava pentru rezultatele obţinute în anul precedent, mai ales pe cele din domeniul cercetării şi le-a urat succes în activitate.

Constantin Harasim

“Să vă bucuraţi de această perioadă din tinereţe deosebit de dinamică şi evolutivă şi să vă bucuraţi de tot ce înseamnă mediul universitar”, le- a transmis Harasim bobocilor din universitatea suceveană.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat  că, recent, a fost încheiat un parteneriat de colaborare între Universitatea suceveană şi Consiliul Judeţean Suceava pentru practica studenţilor în administraţia judeţeană.

El a spus că din perioada studenţiei sale, când un computer avea dimensiunile unui frigider, şi până în prezent, lucrurile s-au dezvoltat fundamental, iar tehnologia a avansat foarte mult.

“Cred că aici, la USV, menirea dumneavoastră ca profesori, ca dascăli, obiectivul dumneavoastră ca studenţi este să fiţi cu un pas înaintea tehnologiei. Avem pretenţia că la Suceava putem să facem tehnologie de vârf, nanotehnologie. Avem pretenţia ca la Suceava putem forma oameni în foarte multe domenii, economice şi administrative, şi de viaţă, pentru că şi componenta aceasta se rezolvă foarte mult, pe partea socială şi chiar, încet- încet, pe partea medicală”, a spus Nechifor.

Catalin Nechifor

El a arătat că este convins că Universitatea „Ştefan cel Mare” este cel mai puternic brand de dezvoltare locală a comunităţii sucevene.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a transmis salutul municipalităţii întregii comunităţi academice sucevene arătând că Universitatea “Ştefan cel Mare” este “prima carte de vizită” a Sucevei.

“Cred că este o colaborare bună între cele două instituţii”, a spus Lungu amintind de susţinerea municipalităţii pentru echipa de handbal a universităţii, dar şi de alte proiecte culturale.


Intră acum și în grupul de