FOTBAL – Hai Romania!


Intră acum și în grupul de

România – Turcia, stadion „Lia Manoliu”, miercuri, ora 21 (TVR 1)
România pregateste toamna fierbinte din preliminariile Euro 2008 contra Turciei, fosta medaliata cu bronz la CM 2002. Antrenorul Piturca are mari probleme de efectiv, avându-i accidentati pe Coman, Contra, Ghionea , Plesan, Zicu, Cocis, Mazilu, dar are valid “careul de asi” Lobont-Radoi-Chivu-Mutu, carora li se adauga si veteranul Dorinel Munteanu, 39 ani. Selectionerul Fatih Terim mizeaza pe toate vedetele precum portarul Rustu, fundasul Ibrahim Uzulmez, mijlocasii Tumer, Emre si atacantii Hakan Sukur, Nihat si Tuncay. În trecut, România nu avea probleme cu Turcia, pe care o învingea mereu, dar acum lucrurile s-au mai schimbat si va fi mult mai greu. Dar si asa, dupa 1989 Steaua, Dinamo si chiar Otelul Galati au eliminat mereu formatiile turcesti (Besiktas, Fener, Galata sau Trabzon) în cupele europene, fata de care nu au niciun complex.
Echipele nationale ale României si Turciei s-au întâlnit de 21 de ori pâna în prezent, palmaresul fiind favorabil României, care a înregistrat 11 victorii, 7 egaluri si 3 înfrângeri. Meciul cu Turcia este cel de-al 577-lea din istoria echipei nationale de fotbal.
Palmares România: 576 257 144 175 973-761.
Palmaresul general al lui Victor Piturca la echipa nationala: 41 26 10 5 72-23, din care meciuri amicale: 17 9 5 3 23-11;
Primul meci cu Turcia s-a disputat în urma cu 84 de ani: 26.10.1923, amical, Turcia – România 2-2 (Zeki 28, 73 / Gansl 20, 53);
Victor Piturca: “Este primul meci din aceasta perioada care se anunta dificila, grea pentru noi. Sunt ultimele meciuri din aceste preliminarii, jocuri decisive pentru calificare. Turcia este un adversar redutabil, are o echipa agresiva cu jucatori valorosi. Cred ca va fi un test util. Ma intereseaza evolutia si concentrarea noastra. Numai jocurile bune, numai victoriile aduc victorii!”.  Piturca a mai spus ca sunt câteva probleme în lotul României, unii jucatori sunt accidentati, altii au cartonase si nu pot evolua în Belarus: “Sper ca jucatorii care vin sa suplineasca aceste absente si sa pot forma un 11 care sa ne dea câstig de cauza”.
De partea cealalta, selectionerul Turciei, Fatih Terim, a anuntat ca a fost nevoit sa renunte la serviciile lui Mehmet Aurelio, jucatorul lui Fenerbahce, care s-a accidentat în ultima etapa de campionat. Terim a afirmat ca meciul cu România este un “test cu o echipa puternica”, fapt care îi convine. “Îi cunosc bine pe români. Au jucatori de clasa, dar nu vom lua masuri speciale pentru niciunul dintre ei. Ma intereseaza cum jucam noi, nu cum evolueaza ei. Problema mea este sa gasesc cea mai buna formula de echipa pentru meciurile oficiale. Vreau sa vad si cum se misca Nihat, care revine dupa o perioada lunga de absenta”, a mai punctat Fatih Terim.
Reprezentativa Turciei a venit în România fara Marco Aurelio. Dintre jucatorii convocati, Rustu Recber este detinatorul recordului de partide jucate pentru nationala semilunii, cu 114 aparitii în tricoul Turciei. Pe pozitia a doua a acestui top se afla Hakan Sukur, cu 110 partide. Hakan Sukur este golgheterul din toate timpurile al nationalei Turciei, cu 51 de goluri înscrise.
Echipele probabile:
România: Lobont – P.Marin, Goian, Chivu, Rat – Fl.Petre (Nicolita / Cristea), Radoi, Codrea, D.Munteanu – Marica, Mutu.
Turcia: Rustu Recber – Hamit Altintop, Ibrahim Uzulmez, Gokhan Zan, Ibrahim Toraman – Huseyin Cimsir, Gokdeniz Karadeniz, Emre Belozoglu, Tuncay Sanli – Nihat Kahveci, Hakan Sukur.
“Tricolorii” vor sa nu piarda niciun meci în anul 2007 si sa se califice la Euro 2008 fara înfrângere. Amicalul cu Turica va fi un test important înaintea meciului din preliminariile CE de la Minsk cu Belarus, care este deosebit de important. Piturca va folosi probabil tot lotul, iar cine va confirma, va fi titular în meciul cu Belarus. Nun e ramâne decât sa tinem pumnii strânsi “tricolorilor”. Hai România!  


Intră acum și în grupul de