Nechifor a şters pe jos cu Strategia culturală a lui Lungu şi a impus noul concept care să includă întreaga Bucovină


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava a votat, vineri, în unanimitate, asocierea cu Consiliul Local Suceava pentru participarea în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021, după ce preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a făcut observaţii în toate punctele strategiei culturale a municipiului Suceava care urmează să fie armonizată cu noile obiective stabilite.

catalin nechifor

Nechifor a spus în şedinţa Consiliului Judeţean Suceava unde a participat şi primarul Ion Lungu, că CJ Suceava a decis încă din 25 iulie că va susţine necondiţionat participarea Sucevei la competiţia Capitală Culturală Europeană 2021 şi că astfel a demonstrat că există susţinerea politică a Consiliului Judeţean.

„Am spus necondiţional şi nu nelegal”, a subliniat preşedintele CJ Suceava.

El a arătat că în aceste condiţii a fost necesar să fie modificat acordul de asociere propus de CL Suceava astfel încât să se respecte legislaţia.

Totodată, el a atras atenţia celor care au elaborat Strategia culturală a municipiului Suceava că lipseşte „Bucovina de dincolo” şi a subliniat că ceea ce a susţinut consultantul angajat de Primăria Suceava că în această strategie nu este oportună includerea regiunii Cernăuţi că nu pricepe care sunt priorităţile Uniunii Europene.

El a întrebat retoric dacă Uniunea Europeană nu consideră oportună colaborarea cu Ucraina în timp ce finanţează proiecte transfrontaliere România-Ucraina, Ungaria-Ucraina sau Polonia-Ucraina.

Nechifor a explicat că din cauză că în strategie nu a fost inclusă regiunea Cernăuţi nu a reuşit să obţină documente suport de la autorităţile din Cernăuţi, dar că există un acord formal al autorităţilor de acolo.

Preşedintele CJ Suceava a spus că în comparaţie cu Iaşi, Cluj, Timişoara, sau Craiova, Suceava nu are ce obţine în această competiţie, în timp ce Bucovina reprezintă altceva.

El consideră că nu este timpul pierdut şi că aceste aspecte pot fi corectate, iar procesul verbal al şedinţei Consiliului Judeţean Suceava poate fi folosit ca suport pentru sprijinul obţinut pentru un proiect cultural conturat în jurul Bucovinei istorice.

„Este vorba de un concept integrat teritorial. Asta e soluţia”, a spus Nechifor care a arătat că strategia va trebui refăcută în relaţie cu noile obiective.

Preşedintele CJ Suceava le-a mai spus celor din partea Primăriei Suceava că CJ poate veni cu mai multe proiecte, cum ar fi cel al muzeului satului viu din Horodnic, un proiect de 500.000 de euro ce va fi promovat pe POR axa 5, modernizarea Parcului Şipote, proiect de 1,5 milioane de euro ce va fi promovat pe POR axa 4, dar şi Terminalul 2 al Aeroportului Suceava.

El a subliniat că aceste proiecte sunt deja scrise şi urmează să fie făcute.

Nechifor a mai spus că studiind Strategia culturală a municipiului, a constatat că CJ Suceava vine să susţină municipiul cu numeroşi piloni, cum sunt Muzeul Bucovinei, Muzeul Satului, Hanul Domnesc, Ansamblul Ciprian Porumbescu sau Biblioteca IG Sbiera, dar s-a mirat că nu regăseşte în strategie Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru unde participă, sub egida UNATC, şcoli de teatru din mai multe ţări europene.

„Tocmai în acest sens a fost făcut acest festival”, a spus Nechifor.

El a mai arătat că şi în lista de personalităţi ale culturii care ar putea sprijini proiectul cultural al Sucevei se regăsesc diverse persoane din Ardeal, dar nu se regăsesc Margareta Clipa sau Laura Lavric.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Cătălin Nechifor a spus că această competiţie pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021 este foarte grea şi că este important ca Suceava să vină cu un concept diferit de alte oraşe candidate, iar acesta este cel al Bucovinei.

„Bucovina e un concept teritorial, multicultural, multietnic. Avem o istorie de peste două sute de ani împreună”, a spus Nechifor.

El a subliniat că are acceptul formal al autorităţilor din regiunea Cernăuţi pentru a veni în sprijinul acestui proiect şi că se va ocupa să se obţină protocolul între Suceava şi Cernăuţi pentru susţinerea proiectului.

Nechifor a mai declarat că desemnarea Sucevei capitală culturală europeană va însemna o şansă pentru a putea fi „translate”, pe axa timpului mult mai aproape, investiţii majore de infrastructură de drumuri expres şi căi ferate pentru că se impune creşterea accesibilităţii către această zonă.

El a adăugat că până sâmbătă dimineaţa documentaţia să fie completată astfel încât să fie cât mai completă şi să fie selectată în faza de preselecţie.


Intră acum și în grupul de