Caldura Mare


Intră acum și în grupul de

        O noua surpriza s-a abatut în ultima vreme asupra tarii noastre: caldura. Din nou toata lumea a fost luata pe nepregatite, seceta mare în multe parti din tara, culturi agricole compromise, zvonuri privitoare la cresterea preturilor la alimente, anuntarea pericolului de desertificare a unor regiuni importante din tara si altele.
          Acestea le auzim în fiecare an . Politicienii si oamenii de bine se lamenteaza periodic, si cu toate acestea nu se întâmpla nimic. La 18 ani de la Revolutie nu s-a petrecut nimic important în ceea ce priveste amenajarea teritoriului, s-au retrocedat terenuri care s-au farâmitat prin mosteniri sau vânzari succesive, si mai ales s-a defrisat salbatic.
      Astfel ca de câtiva ani încoace avem inundatii, calamitati, secete cumplite si dezastre continue în agricultura. Iarna avem sosele blocate de viscol, pentru ca nimanui din clasa politica actuala, care da încontinuu din gura pe non-subiecte, nu i-a venit ideea de a planta liziere de verdeata de-a lungul soselelor expuse în fiecare an acelorasi conditii de clima.
         În România prioritatile sunt zarva, galagia, scandalul si cearta la usa cortului, anticipatele, referendumurile, Congresele extraordinare la sase luni, baile de multime si vorbaria multa. Faptele conteaza mai putin. În general toata lumea vorbeste de ce o sa faca, nu de ce a facut.
          În ultimii 18 ani, nimeni nu s-a preocupat real si constant de împaduriri. Oare pentru ca mai profitabil este sa te preocupi sa tai si sa vinzi lemn, decât sa plantezi? Greu de crezut acest lucru…Daca la fiecare promisiune facuta de vreun politician s-ar fi plantat câte un copac, în prezent România ar fi fost ca Bavaria.

P.S. Întrebare: Poate ca în ciuda diferendumului dintre Primaria Suceava si Directia Silvica Suceava privind proprietatea, vor reusi totusi si sucevenii sa se bucure anul acesta de un Parc Dendrologic Sipote amenajat si cât de cât îngrijit? Mai ales pe caldurile astea….
Politolog Adrian BOTEZATU


Intră acum și în grupul de