Consiliul Local Rădăuţi a fost reconstituit din 12 supleanţi. Bogdan Loghin este noul viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului


Intră acum și în grupul de

Începând de joi, municipiul Rădăuţi are Consiliu Local.

Şedinţa de reconstituire a acestui deliberativ în baza OUG 41/2015 a avut loc joi dimineaţă, în prezenţa prefectului Constantin Harasim.

Astfel, Consiliul local al municipiului Rădăuţi, care a fost dizolvat de instanţă în 31 martie 2015, a fost reconstituit din 12 supleanţi, care au depus jurământul de consilieri.

sedinta reconstituire CL Radauti

Noul CL Rădăuţi este format din cinci consilieri locali PSD, trei din fostul PNL, doi din fostul PDL şi câte unul din UNPR şi PPDD.

În urma alegerilor locale din 2012, Consiliul local Rădăuţi era format din 19 membri, nouă consilieri PDL, opt consilieri USL, din care patru PSD şi patru PNL, precum şi câte un consilier de la UNPR şi PPDD.

La reconstituirea noului Consiliul local, în baza OUG 41/2015, de pe lista fostului PDL mai erau doar doi supleanţi, şi aceia rezerve, care să poată face parte din această structură.

În prima şedinţă a noului CL Rădăuţi s-a votat şi viceprimarul care va avea atribuţii de primar, fiind ales consilierul PSD Bogdan Loghin care a obţinut 7 voturi. Contracandidatul său a fost Toader Ciobîcă, din partea PNL, care a fost votat de 5 consilieri.

Noul viceprimar cu atribuţii de primar a declarat că speră ca împreună cu consilierii să lucreze bine pentru binele oraşului.

La Rădăuţi s-a înregistrat o premieră naţională, fiind pentru prima dată când un consiliu dizolvat se reconstituie.

Guvernul a emis, în urmă cu două săptămâni, o Ordonanţă de Urgenţă prin care se modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât un Consiliu local dizolvat se poate reconstitui din supleanţi.

Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre definitivă a Curţii de Apel Suceava în data de 31 martie, iar potrivit legislaţiei, Guvernul trebuia să organizeze alegeri parţiale pentru alegerea unui nou consiliu local.

Municipiul Rădăuţi a rămas fără conducere după dizolvarea Consiliul local în condiţiile în care primarul, Aurel Olărean, este suspendat din funcţie din septembrie 2014 fiind arestat preventiv şi apoi trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

El a fost trimis în judecată în octombrie 2014 şi a rămas în arest preventiv până la începutul lunii mai când a fost plasat în arest la domiciliu, iar apoi instanţa din Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

Funcţia de primar al municipiului Rădăuţi a fost deţinută, până în martie 2015, de un viceprimar cu atribuţii de primar, dar după ce Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de Curtea de Apel Suceava, conducerea primăriei a fost asigurată, cu atribuţii limitate, de secretarul interimar care în 27 aprilie şi-a încetat mandatul.

Pentru ca municipiul Rădăuţi să aibă o conducere, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care se poate ca prefectul să numească, temporar, un secretar al localităţii.

Secretarul municipiului Rădăuţi este Marinică Sofroni, care a fost secretar al comunei Frătăuţii Noi, care a câştigat şi concursul pentru acest post.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

LIVE TEXT -Şedinţa de reconstituire a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi:

La şedinţa de reconstituire a Consiliului Local al municipiului Rădăuţi participă prefectul Constantin Harasim, deputatul Constantin Galan, senatorul Mihai Neagu şi mai mulţi lideri locali ai partidelor politice.

Prefectul Constantin Harasim:

„Îl felicit pe secretarul municipiului că a reuşit să ia concursul pe post. Mulţumesc parlamentarilor care sprijina municipiul Rădăuţi şi care sunt azi, aici.”

Prefectul a cerut unui preot să binecuvânteze şedinţa şi să facă şi o slujbă.

„La şedinţă au fost convocaţi 13 supleanti aleşi la 10 iunie 2012 şi sunt prezenţi 12, unul este absent. Pentru că este  întrunit cvorumul, constat că şedinţa e legal constituită şi declar deschise lucrările ei.”

Petru Carcalete este prezent la şedinţă şi susţine că este un alt consilier care trebuia să fie prezent în sala de şedinţă.

Nistor Tătar a intervenit în discuţie şi îi cere secretarului să arate demisia respectivului consilier de la PNL care trebuia să fie la şedinţă.

El se ceartă cu Petru Carcalete cu privire la un consilier PNL care ar fi trebuit să fie convocat la şedinţă.

Galan cere să se reînceapă şedinţă.

Şedinţa a fost reîncepută şi se stabileşte comisia de validare a consilierilor.

Consilierii au depus jurământul şi CL Rădăuţi a fost reconstituit cu 12 consilieri.

Bogdan Loghin  şi Toader Ciobîcă candidează pentru funcţia de viceprimar al Rădăuţiului.

Bogdan Loghin a fost ales noul viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Rădăuţi.

Bogdan Loghin:

„Sperăm să lucram bine şi pentru binele oraşului. Vă mulţumesc pentru încredere şi sper să lucrăm bine împreună”.


Intră acum și în grupul de