Milioane de lei vechi cheltuite de parinti pentru inceputul anului scolar


Intră acum și în grupul de

Odata cu apropierea începutului de an scolar începe si forfota la magazinele cu rechizite si uniforme scolare. Desi librarii nu se pot plânge întrucât vânzarile au crescut considerabil, sucevenii prefera sa achizitioneze cele trebuincioase începerii anului scolar din mall-uri, pentru ca preturile sunt ceva mai mici. Numai pe rechizite parintii cheltuiesc sume cuprinse între 150- 300 lei (1,5 -3 milioane de lei vechi).

În mall-ul situat lânga universitatea suceveana, marti, la raionul de rechizite era mare îmbulzeala. Lista de preturi cuprinde printre altele pixuri flexibile cu figurine ce costa 2,49 lei, un set de pixuri cu gel 2,29 lei, trusa geometrie- 5,99 lei, acuarele Tempera- 2,49 lei, Caiet A4, 2,29, un set de trei caiete (biologie, geografie, muzica)- 1,69 lei, bloc desen A3- 1,29 lei, ghiozdan- 89,99lei, coperta caiet A5- 0,55 lei, joc magnetic litere si cifre- 17,99 lei, set razboi tesut- 12,99 lei. Pentru elevii care nu au posibilitati financiare, guvernul asigura rechizite la începutul fiecarui semestru.

Astfel un numar de 51.433 de elevi din învatamântul obligatoriu de stat, din judetul Suceava, cu probleme materiale vor primi rechizite scolare gratuite. Potrivit purtatorului de cuvânt al ISJ Suceava, Laurenta Hacman Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a alocat judetului suma de 1.111.190 lei (11,1 miliarde de lei vechi) pentru achizitionarea rechizitelor, în baza propunerii ISJ Suceava, dupa centralizarea propunerile din scoli, având în vedere solicitarile elevilor si situatia sociala a acestora. Aprobarea cererilor s-a facut în functie de venitul net pe membru de familie realizat în luna iulie. Potrivit OMECT exista 4 tipuri de pachete de rechizite pe niveluri de scolaritate si clasa ( clasa I, clasele II-IV, clasele V-VII, clasa a VIII-a ). Laurenta Hacman a mai precizat ca distribuirea acestora se va realiza de catre ISJ în cursul lunii septembrie.


Intră acum și în grupul de