Crescatorii de bovine risca sa nu primeasca subventie pentru ca nu au completat corect dosarele


Intră acum și în grupul de

Crescatorii de vite din judetul Suceava, zona cunoscuta ca având cel mai mare numar de bovine din tara risca sa nu primeasca subventiile din cauza ca nu au completat corect documentatia depusa la Agentia de Plati din Suceava. Potrivit sefului Directiei Sanitara Veterinara ai pentru Siguranta Alimentelor Suceava (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru conform Ordinului 295/ 03.04.2007, care stabileste criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale în sectorul zootehnic, proprietarii de exploatatii care detineau în luna ianuarie minim 3 bovine în exploatatie, în vârsta de peste 6 luni, înregistrate ca stationare în SNIIA -Sistemul National de Identificare si înregistrare a Animalelor, pot solicita si obtine, în conditiile în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, un sprijin din partea statului per cap de animal, al carui cuantum va fi stabilit prin lege. „Dupa parcurgerea etapei de depunere a dosarelor la sediile APIA , au fost constatate o serie de neconformitati între declaratia solicitantilor si BND -Baza Nationala de Date.

În decurs de 10 zile au fost înregistrate peste 2800 de notificari pentru exploatatii- gospodarii care au situatia neclara, existând riscul ca o parte din aceste cereri sa fie respinse, iar proprietarii sa nu primeasca subventiile” precizeaza Petrea Dulgheru. Acesta mai mentioneaza ca situatia trebuie clarificata în 7 zile de la primirea notificarii, astfel ca un numar mare de cetateni vin zilnic la DSVSA, pentru a clarifica situatia animalelor din exploatatie, pierzând zile si bani. Pentru a veni în sprijinul lor, conducerea DSVSA Suceava a solicitat conducerii APIA Suceava, formarea unor echipe mixte pentru a se deplasa în toate zonele judetului, sa rezolve cazurile care pot fi rezolvate, pentru ca proprietarii sa-si primeasca subventiile. Petrea Dulgheru a afirmat ca zilele trecute echipe de la DSVSA Suceava s-au deplasat la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc si Gura Humorului, unde au fost convocati medicii concesionari si zonali cu echipamentele de înregistrare si transmitere a datelor si toate formularele de identificare si miscare, precum si proprietarii de animale, a caror dosare prezinta neconformitati.

„Notificarile primite la DSVSA, au fost verificate în proportie de 90 la suta si au fost solutionate toate notificarile care îndeplineau criteriile de eligibilitate la data de referinta” mentioneaza seful DSVSA Suceava. Una dintre cauzele amintite de seful DSVSA, care au generat aceste neconformitati este aceea ca proprietarii de animale nu au dat importanta identificarii animalelor, de foarte multe ori refuzând înmatricularea lor, nu notifica si nu înregistreaza fatarile, cumpararile sau vânzarile, mortalitatile sau sacrificarile pentru consum propriu.


Intră acum și în grupul de