Lungu recunoaşte: Sucevenii racordați la sistemul centralizat au rămas în inferioritate


Intră acum și în grupul de

În acest an peste 1.000 de apartamente din municipiul Suceava s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire, cetățenii alegând să monteze centrale individuale de apartament.

Primarul Ion Lungu a prezentat marți, în cadrul ședinței cu președinții și administratorii de asociații de proprietari din municipiul Suceava, faptul că în prezent numărul apartamentelor racordate la sistemul centralizat este mai mic comparativ cu cel al locuințelor în care sunt montate alte sisteme de încălzire.

sedinta asociatii de proprietari thermonet

„Astăzi este pentru prima dată când numărul abonaților la sistemnul centralizat este mai mic decât al celor care au alte sisteme de încălzire”, a spus Ion Lungu.

El a arătat că 48,28% dintre locuințele din municipiu sunt racordate la sistemul centralizat, iar 50,5% au alte sisteme.

De asemenea, primarul Sucevei a menționat că alte 1,22% dintre imobile sunt debranșate de la rețeaua orașului și nu au nicio sursă de încălzire.

Ajuns în această situație, Ion Lungu a explicat că odată cu venirea noului operator de termoficare, Thermonet, de la 15 octombrie, trebuie găsite soluții pentru ca sucevenii să se rebranșeze la sistemul centralizat.

„Trebuie să facem front comun cu operatorul de distribuție să creștem înapoi abonații la sistemul centralizat”, a susținut primarul Ion Lungu.

În acest sens, el a explicat că sistemul devine mult mai eficient, și pentru municipalitate, dar și pentru cetățeni, dacă numărul abonaților este mai mare.

„Dacă sunt mai mulți cetățeni abonați, se consumă un număr mai mare de gigacalorii, iar costurile fixe se împart la o cantitate mai mare”, a precizat edilul.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a ținut să menționeze că în condițiile în care diferența dintre cei racordați la sistemul centralizat și cei care folosesc alte sisteme este una mică, se impune eliminarea subvenției dată de Primărie pentru plata gigacaloriei, pentru a nu face diferențe între cetățeni.

„De comun acord va trebui la un moment dat să luăm o decizie în așa fel încât să nu facem diferențe între cetățenii municipiului Suceava”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi, care a subliniat faptul că subvențiile acordate sunt din taxele și impozitele pe care le plătesc toți locuitorii orașului.

Harșovschi a mai arătat că cei care au nevoie de ajutor social pentru încălzire pot beneficia de subvenția de la Guvern.

 


Intră acum și în grupul de