Proiectul viceprimarilor Sucevei pentru fluidizarea traficului de pe Calea Unirii nu a trecut de Consiliul Local


Intră acum și în grupul de

Proiectul de amenajare rutieră de pe Calea Unirii din municipiul Suceava propus de cei doi viceprimari, Lucian Harșovschi și Ovidiu Doroftei, dar la care a fost cooptat și primarul Ion Lungu, a fost respins în ședința de Consiliu Local de joi. Doar un vot ar fi trebuit și hotărârea urma să fie pusă în aplicare.

Consiliul Local

Timp de mai bine de o oră și jumătate aleșii locali suceveni au dezbătut un proiect de hotărâre pentru fluidizarea traficului în zona centrelor comerciale de pe Calea Unirii, cei de la PNL susținând că este vitală implementarea unor restricții în zonă, însă aleșii PSD-ului s-au împotrivit categoric.
trafic calea unirii

Potrivit proiectului, în intersecția dintre Calea Unirii și căile de acces la Ambro și Shopping City Suceava (calea de acces dinspre Bazar), s-a propus interzicerea virajelor la stânga și instituirea obligativității de virare la dreapta pentru șoferii care ies de la Ambro și Shopping City Suceava.

Totodată, în această intersecție urma să se desființeze sistemul de semaforizare, precum și trecerile de pietoni și să se realizeze o singură trecere prevăzută cu semafor, cu comandă manuală prin buton pentru pietoni, între stațiile de autobuz  de pe ambele sensuri.

Mai mult, proiectul liberalilor mai prevedea achiziționarea unui studiu de trafic pentru sincronizarea de tip „Lumină Verde” a semafoarelor de pe bulevardul principal ce traversează municipiul Suceava, de la intrarea dinspre Fălticeni spre ieșirea către Botoșani.

Consilierii PSD-ului nu s-au arătat încântați de proiectul liberalilor, ei arătând că problema nu este atât de gravă și că ar trebui realizat un studiu de trafic care să arate dacă se impun anumite restricții.

„Cred că ar trebui să achiziționăm întâi un studiu de trafic, să vedem ce este mai eficient, pentru că trebuie să avem în vedere că se și lucrează la pasajul peste calea ferată de la Ițcani și într-adevăr este o perioadă mai aglomerată. În mod normal nu e chiar așa o problemă și nu e urgentă”, a spus consilierul PSD Doinița Cocriș.

În replică, viceprimarul Ovidiu Doroftei a arătat că pasajul peste calea ferată nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în zona comercială, iar viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat că înainte de a realiza proiectul a discutat cu reprezentanții Poliției Rutiere, care și-au dat acordul de principiu.

„Vrem să găsim soluții. Nu este un proiect populist. Spune clar aici, se montează pentru început balize. Încercăm să vedem dacă iese, dar eu zic că va fi mult mai bine”, a subliniat Harșovschi.

De menționat este faptul că joi dimineața, conducerea Shopping City Suceava a făcut o adresă către Primărie prin care și-a exprimat dezacordul cu privire la realizarea amenajării rutiere. În adresa formulată se arată că implementarea proiectului ar urma să ducă la scăderea dramatică a numărului de clienți și pierderea chiriașilor, dar și faptul că efectul nu ar fi cel așteptat, dimpotrivă, s-ar bloca și mai mult traficul și chiar ar exista riscul producerii de accidente.

Totodată, managerul general al complexului comercial, Mircea Petrariu, a fost prezent în ședința de Consiliu Local și a punctat faptul că a aflat de intenția de a se modifica accesul în parcarea Shopping City Suceava din presă. Petrariu a spus că și-ar fi dorit să fie informat în prealabil de inițiatorii proiectului în condițiile în care firma are o contibuție importantă la bugetul local.

„Sunt de acord, trebuie să găsim soluția cea mai bună pentru suceveni, dar nu putem să dăm cu piciorul unei investiții de 70 de milioane de euro. Noi nu am venit să cerem reduceri de taxe și impozite, noi am plătit ca un ceas elvețian”, a declarat managerul general al Shopping City Suceava, Mircea Petrariu, menționând că modernizarea Căii Unirii s-a realizat din fondurile investitorului, iar când a fost nevoie de bani la bugetul local a plătit în avans taxele și impozitele.

În urma votului dat în Consiliul Local, proiectul pentru fluidizarea traficului pe Calea Unirii a picat, 11 consilieri fiind „pentru”, 6 „împotrivă”, iar un consilier s-a abținut. Cel mai probabil, proiectul va fi readus în discuție într-o ședință viitoare.

 


Intră acum și în grupul de