Situatia scolilor nu este stralucita dar cursurile se pot desfasura in siguranta


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a declarat luni, ca în general, situatia scolilor din judet nu este stralucita, dar a adaugat ca si unitatile neautorizate sanitar vor fi deschise la timp, fiindca pot oferi conditii de siguranta pentru desfasurarea cursurilor. Prefectura Suceava va monitoriza zilnic, pâna la începerea anului scolar, pe data de 17 septembrie modul în care se deruleaza investitiile la unitatile scolare, dupa ce Guvernul a virat 46,5 milioane de lei, pentru reabilitarea a 165 de unitati de învatamânt din judet. În aceste conditii reprezentantul Guvernului în teritoriu crede ca sunt sanse ca numarul unitatilor scolare din judet autorizate sanitar sa ajunga de la 247 la 412. Reteaua scolara a judetului Suceava cuprinde 1.086 de unitati, din care aproximativ 30 la suta vor functiona cu autorizatie sanitara, fata de 22 la suta anul trecut. „Important este ca numarul scolilor care obtin autorizatii de functionare creste de la an la an, pentru ca nu se pot face minuni peste noapte”, a spus prefectul Onofrei.

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Sanatate Publica Suceava, din totalul de 1086 de unitati existente în judet, în care intra crese, gradinite, scoli generale, licee camine, cantine, unitati de sali de sport si ateliere scolare, sunt autorizate sanitar doar 247, din care 201 în mediul urban. Potrivit conducerii ASP Suceava, în continuare foarte multe unitati de învatamânt din mediul rural al judetului nu reusesc sa obtina autorizatia sanitara de la ASP, principala cauza fiind lipsa apei reci si calde curente si inexistenta unor grupuri sanitare conform normelor igienico-sanitare în vigoare. Astfel, în mediul rural sunt autorizate doar 12 gradinite din cele 374 existente, doar 28 scoli generale din totalul de 419, si 3 licee din 7, procentul de autorizare în rural fiind de doar 6 la suta. Situatia e mai buna la orase, unde sunt autorizate 51 gradinite din cele 92, 40 de scoli generale din 55, 28 de licee din 31, gradul de autorizare în orase fiind de 72 la suta.

Inspectia Sanitara de Stat din cadrul ASP Suceava si-a intensificat controalele în scoli si gradinite în aceasta perioada. Pâna acum au fost verificate în total 102 unitati scolare, 36 din mediul urban, 66 din rural. În mediul rural controlul s-a axat mai mult pe unitatile neautorizate, inspectorii dorind sa afle daca s-au mai remediat deficientele fata de anul trecut. Reprezentantii Inspectiei sanitare de Stat au recomandat tuturor unitatilor gasite cu nereguli sa si le rezolve pâna pe 15 septembrie, dar este putin probabil ca aceasta se va realiza în cazul celor care trebuie sa-si introduca apa curenta si canalizarea, sa înlocuiasca mobilierul, sa repare acoperisurile sau sa renoveze grupurile sanitare.


Intră acum și în grupul de