Proiectul de contractare a unui împrumut în valoare de 5 milioane lei, amânat de Consiliul Local Suceava


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a convocat o şedinţă de îndată a Consiliului Local, joi, 5 noiembrie, pentru a contracta un credit de cinci milioane de lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziţia de lemn pentru producătorul de energie termică, Bionergy, și reprezintă echivalentul subvenţiei pe care o are de plătit primăria pentru lunile noiembrie şi decembrie.

consiliul local suceava

Proiectul supus dezbaterii a fost amânat, printr-un amendament al Partidului Social Democrat și va fi rediscutat într-o ședință viitoare de Consiliu Local.

Menționăm că încă de ieri consilierii locali ai PNL Suceava au declarat că nu vor vota cererea lui Ion Lungu ca bugetul municipiului reşedinţă de judeţ să fie împovărat cu un împrumut de cinci milioane de lei.

„Zilele acestea am văzut o mulţime de cetăţeni ai României care au ieşit în stradă, sătui fiind de golăneala autorităţilor. La Suceava avem o problemă de administraţie locală, şi anume propunerea făcută de primarul Ion Lungu Consiliului Local Suceava de a împrumuta o sumă de cinci milioane de lei pentru plata în avans a subvenţiei care se plăteşte pentru energia termică furnizată populaţiei. Şi vreau să spun clar, consilierii PNL nu sunt de acord să împovăreze bugetul Primăriei cu un credit care se rambursează în cinci ani, şi care este contractat pentru consum”, a declarat, miercuri,  preşedintele organizaţiei municipale PNL Suceava, deputatul Ioan Balan.

Și în ședința de îndată consilierii PNL au susțint că nu sunt de acord cu contractarea împrumutului arătând că nu este firesc ca municipalitatea să plătească achiziţia de lemn a unei societăți private.

Însă, primarul Sucevei nu a fost de acord cu acest aspect, el arătând că Bioenergy este o societate în interes public, iar dacă nu se contractează împrumutul se pune în pericol furnizarea agentului termic către cele 19.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat.

La rândul său, directorul societății Bioenergy, Vasile Ilie, a declarat că dacă nu va fi contractat împrumutul, nu se va putea achiziționa biomasa.

„Primăria este obligată prin lege să ne dea subvenția la care s-a angajat. Din cauza faptului că nu am încasat bani nu putem să ne aprovizionăm cu biomasă și suntem în situația ca după două, trei săptămâni să nu mai putem da căldură la populație”, a declarat Vasile Ilie.

Liderul organizaţiei municipale Suceava a PNL, deputatul Ioan Balan, a declarat, miercuri, că dacă Primăria Suceava ar trebui să facă un împrumut, acesta ar trebui să fie pentru dezvoltarea municipiului.

„Mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă în fiecare an am face un împrumut pe cinci ani, doar pentru a reuşi să trecem peste iarnă”, a spus liderul PNL Suceava.

Ioan Balan a arătat că până în 2012, fostul Guvern de dreapta a rezolvat din fonduri guvernamentale aceste probleme legate de asigurare agentului termic în Suceava pe timpul iernii.

El a subliniat că în situaţia în care Guvernul nu mai alocă fonduri în acest scop, este de datoria primarului Ion Lungu să găsească resurse, altele decât contractarea unui credit, pentru rezolvarea problemelor de termoficare.

„Nu cred în soluţia prin care din bani publici să plătim în avans, pe o promisiune de livrare de servicii din partea unei firme particulare. Cred că subvenţia trebuie plătită doar la nivelul de decontare a serviciilor şi nu în avans. Mai mult, consider că un cetăţean care îşi plăteşte taxele şi impozitele locale trebuie să aibă ferma convingere că banii pe care îi dă la bugetul local vor fi folosiţi şi chibzuiţi de municipalitate în aşa fel încât el şi familia lui să trăiască mai bine în această comunitate”, a conchis Ioan Balan.


Intră acum și în grupul de