Nechifor: „Nu e treaba Iaşului ce tarife aeroportuare aplicăm noi”


Intră acum și în grupul de

Catalin Nechifor sustine o conferinta de presa la CJ Suceava.

” In data de 12 octombrie am primit o adresa oficiala de la Aeroportul Iasi. Elegant era daca directorul de acolo se adresa managerului de la Aeroportul Suceava. Documentul continea cam sapte pagini pe care le-am studiat foarte atent. Ei spun ca au luat act cu ingrijorare de două  proiecte de CJ, si anume transferul CEBS si diminuarea tarifelor aeroportuare. Se spune ca la transferul administrarii CEBS se incalca prevederi europene.

Se mai spune ca Aeroportul Iasi nu si-a atins inca nici pe departe capacitatea de operare. Cumva tradus, noi nu vom avea voie sa facem ceva la Suceava decat dupa ce Iasul face 2 milioane de pasageri pe an. Noi trebuie sa stam cuminciori si sa ne uitam cum zboara altii de pe Iasi. Cu tarifele, ei sustin ca si aici suntem in greseala, ca pe noi ne intereseaaza ce tarif practica Iasi sau ca ne intereseaza acest lucru. Noi vedem concurenta ca pe un motor de dezvoltare.

Catalin Nechifor 2

Ei ne cer sa nu privim sub nici o forma ca pe un afront cele sustinute. Drept urmare, am facut o corespondenta oficiala cu doua instituţii care reglementeaza spetele, Consiliul Concurentei si Autoritatea de Management al Transporturilor. De la ei lucrurile se pare ca sunt foarte in regula. Consiliul clarifica si el aspectele reclamate. Referitor la tarife, nu e treaba Iasului ce tarife aplicam noi. E o politica proprie conforma cu normele internationale si nu vor fi negociate.

Sper ca directorul Badea de la Iasi sa inteleaga ce inseamna o politica de cartel, asa cum sugereaza el. In mod evident, planul nostru de dezvoltare propune si alte tarife care vor fi aplicate: de parcare, de publicitate si altele. Transferul CEBS iar nu e treaba lui Badea de la Iasi si a nimanui, cui da CJ Suceava patrimoniul sau. El nu pleaca nicaieri si ramane al CJ. Adminstrarea e data Regiei Autonome. Domnul de la Iasi face o confuzie dramatica de sens si termene.

Luand in calcul colegialitatea celor de la Iasi, in acest moment semnez o adresa oficiala catre Regia Iasi in baza Legii 544/2001, prin care cerem sa ne furnizeze copii dupa tarifele practicate de Regia Iasi in cadrul contractelor cu operatorii aerieni si remunerarea anumitor alte forme de servicii in conditii diverse, asa cum au ei acum. Ei vor intelege la ce ma refer.

Eu nu spun ca ar fi ceva in neregula la Iasi. Eu nu cer in sapte pagini ceva ce nu exista.  Am cerut un lucru de bun simt, copiile dupa tarifele aplicate de Iasi cu operatorii pe care ii au. Sigur, ei vor analiza cu atentie si cu colegialitate.

Poate si dupa ziua de ieri, cu titlul de cetatean de onoare acordat, sa nu uite nimeni ca Suceava e cine e. Totul pana la Stefan cel Mare. Nu ne legam de Stefan cel Mare. Nu ne-a deranjat ca Lausta Voda ne-a mutat capitala de la Iasi la Suceava. De atunci si pana acum am stat sub talpa cuiva, dar nu mai e cazul. Eu nu suport asa ceva.  Am tradus cele sapte pagini intr-un singur mesaj, ca deranjeaza concurenta.

Azi am vazut un film urat si credeam ca in Suceava lucrurile sunt cumva in regula.  Vad insa ca bazarul s-a inchis, ca nu avem caldura. Suceava a fost asa dintotdeauna sau e un vis urat? Nu mai cred ca Suceava e un oras administrat. Am perceptia asta si sper sa nu deranjez pe cineva. Nu e normal si o spun cu regret ca s-a intamlpat, dar trebuie privit mai departe de dorinta de a rupe sau inchide. Poate ca mii de oameni traiesc din bazar.

Acolo, in bazar, lucreaza oameni si isi duc paine acasa la venituri. Acolo vin sa se imbrace pentru ca nu au bani sa mearga la Prada. Poate ar trebui ca parlamentarii nostri sa preia de indata o initiativa legislativa ca sa regandeasca o formula de autorizare a astfelor de centre. Asa inchidem totul si ce facem cu oamenii? Fac apel al parlamentari poate isi fac timp sa avem o discutie in format larg. ISU are un punct de vedere important. Dar pana acum nu il avea?

Nu dau o solutie, ci fac apel la dialog si mi-as dori ca parlamentarii sa aiba timp de o consultare. Poate ca si vineri e optim, eu sunt la dipozitia lor dacă au timp. Stiam de bijuteria Coroanei, ca avem cea mai frumoasa investitie din Moldova si cea mai ieftina gigacalorie, dar vad la Ilie Vasile ca a rezolvat-o si cu Termica. M-a intristat profund ca nu mai vrea sa dea caldura. Daca la doua saptamani de cand ai inceput sa dai caldura nu mai dai, nu stiu daca e tocmai in regula.

Dreptul la caldura nu il platim in avans. Iarna consumi o marfa si platesti factura la un interval rezonabil. Eu imi amintesc de declaratia lui Lungu din primavara, ca nu are nevoie de ajutor ca sa dea caldura. Pai sa dea caldura.

Primarul Lungu ar trebui sa vina in fata CL cu lucruri clare si pe ce se bazeaza ca resurse financiare. Trebuie sa explice cum a cheltuit resursele pana acum, unde s-au dus banii si de ce am ajuns aici. Sunt multe intrebari de pus si multe raspunsuri de dat acolo, in CL.”

 


Intră acum și în grupul de