Fotbal. Liga Campionilor – Decisiv pentru primavara europeana


Intră acum și în grupul de

Slavia Praga – Steaua Bucuresti, miercuri, ora 21.45 (Pro TV)
Steaua va debuta în aceasta seara în noul sezon al Ligii Campionilor. Ros-albastrii vor juca la Praga, împotriva Slaviei, primul meci din cadrul grupei H, în cealalta întâlnire evoluând Arsenal si Sevilla. Dica si compania spera sa reediteze performanta din sezonul trecut al Ligii Campionilor, când în primul joc au învins cu 4-1, în deplasare, pe Dinamo Kiev.
Dupa egalul de pe teren propriu obtinut în fata Rapidului si noul atac al lui Gigi Becali la adresa lui Hagi, Steaua are o misiune ingrata în partida cu Slavia Praga, o echipa care a avut un start aproape perfect în campionatul Cehiei unde a obtinut 5 victorii si un egal în primele 6 etape. Practic în cele doua manse cu formatia ceha, stelistii îsi vor juca viitorul în cupele europene pentru ca, în cazul unui bilant pozitiv, ros-albastrii ar putea continua la primavara, în Cupa UEFA.
La prima sa aparitie în grupele Ligii Campionilor, dupa 5 tentative nereusite de calificare, Slavia Praga se va inspira din trecut pentru jocul cu Steaua, pe care a eliminat-o în turul 3 al Cupei UEFA acum 8 ani în sezonul 1999/2000, dupa un 4-1 si 1-1 la Bucuresti. În acel sezon, Slavia a atins sferturile de finala în Cupa UEFA, unde a fost eliminata de Leeds United (0-3, 2-1), fiind la un pas de a egala cea mai buna performanta a sa în aceasta competitie, semifinala din 1996 cu Bordeaux (0-1, 0-1).
Antrenorul Karel Jarolim spera ca Slavia va reusi mai mult în grupe decât marea rivala Sparta, clasata pe locul 4 în grupa în campaniile din 2005/2006 si 2006/2007 ale Ligii Campionilor. Sparta a ratat în acest an calificarea, fiind eliminata de Arsenal Londra, în turul 3 preliminar, care a câstigat ambele jocuri (2-0, 3-0) iar Slavia a ajuns în grupele Ligii, dupa ce a scos din cursa pe Ajax Amsterdam (1-1, 2-1).
Steaua are totusi si amintiri placute din Praga, în 1988, când a surclasat Sparta cu 5-1 în Cupa Campionilor Europeni, prin golurile lui Hagi (2), Lacatus (2) si T. Stoica, pentru ca în returul de la Bucuresti sa înregistreze un egal, 2-2 (goluri Hagi si Lacatus).
Slavia îsi disputa temporar meciurile pe stadionul Evzena Rosickeho, cu 19.032 locuri, si cu dimensiunile suprafetei de joc de 105×68 m. Din 2008, Slavia va juca pe propriul stadion ”Eden”, reconstruit pe fosta arena, si care va avea o capacitate de 21.000 locuri, toate acoperite. Piesele grele ale Slaviei sunt atacantul Vladimir Smicer, 34 ani, care a evoluat la Lens si Liverpool, înainte de a reveni la clubul sau în 2005 dar care are sanse destul de meci de a evolua în aceasta seara. În compartimentul ofensiv se mai remarca Stanislav Vlcek, autor a 4 goluri în primele 6 etape, în timp ce la mijloc francezul Mickael Taveres si David Kalivoda sunt piesele de baza. Apararea se bazeaza în special pe Eruch Brabec, Frantisek Drizda si internationalul slovac Matej Krajcik, în timp ce în poarta este ferecata de veteranul Martin Vaniak, de 37 ani.
De la Steaua vor lipsi în continuare Mirel Radoi si Mihaita Plesan aflati într-o perioada de recuperare. Hagi ar putea miza pe Zapata – P. Marin, Goian, Rada, Nesu – Nicolita, Ov. Petre, Lovin, Badoi  – Dica – V. Iacob. Din primul “11” ar putea iesi bistriteanul Dorel Zaharia intrat în dizgratia lui Becali precum si polonezul Pavel Golanski.
Meciul va condus arbitrul portughez Olegario Benquerenca care va fi ajutat de arbitrii asistenti Jose Manuel Silva Cardinal si Bertino Cunha Miranda, în timp ce arbitru de rezerva a fost desemnat Paulo Cesario Barbosa Pereira. Italianul Stefano Braschi a fost delegat observator UEFA pentru arbitri.

Iata programul meciurilor de azi:
Grupa E:
Glasgow Rangers (Scotia) – VfB Stuttgart (Germania
Barcelona (Spania) – Olympique Lyon (Franta
Grupa F:
AS Roma (Italia) – Dinamo Kiev (Ucraina)
Sporting Lisabona (Portugalia) – Manchester United (Anglia)

Grupa G:
PSV Eindhoven (Olanda) – TSKA Moscova (Rusia)
Fenerbahçe Istanbul (Turcia) – Inter Milano (Italia)

Grupa H:
Slavia Praga (Cehia) – Steaua Bucuresti (România)
Arsenal (Anglia) – FC Sevilla (Spania)


Intră acum și în grupul de