Păcănele lăsate de funcționarii publici să funcționeze în schimbul unor sume de bani. DNA a făcut percheziții în Suceava și alte trei județe unde circa două mii de aparate sunt instalate ilegal


Intră acum și în grupul de

În cursul zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, DNA a efectuat 71 de percheziții în diferite locații din județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, între care şi sediul Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc-Serviciul Teriorial Nord Est Suceava. În cauză au fost vizate activitățile de jocuri de noroc, mai exact cele de tipul „slot machine” („păcănele”), circa două mii de aparate fiind instalate ilegal și lăsate de funcționarii publici să funcționeze în schimbul unor sume de bani.

jocuri electronice

Cercetările au evidenţiat că în perioada 2014 – 2015 funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc  – Serviciul Teritorial Nord Est au desfăşurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, şi au sprijinit şi protejat firme cu obiect de activitate  ”activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în cele patru judeţe, aceştia fiind favorizaţi în timpul controalelor astfel încât să nu fie sancţionați potrivit legislaţiei.

Mai mult, firmele respective, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip „slot-machine” fără licenţă şi autorizaţie de exploatare în 404 puncte de lucru, în cadrul cărora funcţionează în ilegalitate, aproximativ două mii de aparate de tip „slot-machine”.

Potrivit unor surse judiciare, pentru a ascunde originea ilicită a fondurilor obţinute a fost creată aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi soft-urile unor aparate licenţiate.

Cercetările au scos la iveală că 60 la sută din aparatele care funcționează în mod ilegal sunt donate, iar activităţile ilegale desfăşurate oamenii de afaceri erau cunoscute şi protejate de funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord Est, cu zonă de competenţă pentru judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ .

Aparatele erau montate atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate, preponderent în mediul rural.

În schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu ori îndeplinirii unor acte contrare acestor atribuţii, cu prilejul controalelor efectuate la punctele de lucru ale societăţilor, funcţionarii publici pretindeau şi primeau sume de bani de la administratorii de păcănele, direct ori prin persoane interpuse.

Totodată, anchetatorii au mai arătat că funcționarii publici îi sprijineau pe afaceriști, anunțându-le cu privire la eventualele controale inopinate care urmează să aibă loc la firmele acestora.

De asemenea, cercetările au evidențiat și faptul că asupra aparatelor de joc cu licenţă aflate în locaţii declarate se efectuează tot felul de intervenţii neautorizate, printre care modificări ilegale de software, modificarea parametrilor de imput/output indicaţi de contoarele electromecanice ale aparatelor, cu scopul de a diminua profitul real care rezultă şi care legal ar trebui supus fiscalizării.

Mai mult, în incinta locaţiilor declarate sunt exploatate în scop evazionist mai multe aparate de joc decât numărul oficial declarat, acestea fiind fără licenţă.

În ceea ce privește aparatele din locațiile nedeclarate, pentru a da o aparenţă de legalitate administratorii societăţilor au „clonat” seriilor aparatelor de joc, pentru ca în eventualitatea depistării lor la un control, fapta să exceadă sferei infracţionale şi să treacă în cea contravenţională.

Astfel, o parte din seriile aparatelor de joc sunt „donate”, iar falsurile sunt ataşate acelor aparate tip slot-machine ce sunt exploatate, preponderent în locaţii din mediul rural.

Judiciariștii au precizat că afaceriștii au fost sprijiniţi şi de cadre MAI, iar la audieri, la sediul DNA Suceava, ar urma să fie aduși aproximativ 200 de suspecţi şi martori.

 

 


Intră acum și în grupul de