Dosarul păcănelelor: Trei persoane au fost reținute de DNA Suceava, după ce la audieri au ajuns peste o sută de indivizi


Intră acum și în grupul de

În urma celor 71 de percheziții de sâmbătă, din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, în dosarul privind funcţionarea ilegală a circa 2000 de slot-machines („păcănele”), DNA Suceava a reținut un inspector din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord Est Suceava şi doi oameni de afaceri din judeţul Botoşani. Alți patru administratori de firme şi un ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Botoşani sunt cercetați sub control judiciar. Sâmbătă, peste o sută de persoane au ajuns la audieri.

retinere politie arest mascat

Potrivit DNA Suceava, a fost reținut Ioan Teodorescu, funcţionar în cadrul ONJN-Serviciul Teritorial Nord Est Suceava, dar și Ştefan Viorel Dănuţă şi Costel Calistru, administratori de firme din Botoşani. Aceștia urmează să fie prezentați în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, sub control judiciar se află Ionuţ Stărică, subcomisar în cadrul IPJ Bototaşi, Costică Ţîncu, Silviu Spiridon, Dragoş Constantin Budeanu Pânzariu şi Claudiu Bălăucă, administratori de firme.

Cercetările au evidențiat faptul că inspectorul din ONJN Suceava a pretins şi a primit sume de bani de la administratorii acestor societăţi, direct ori prin persoane interpuse.

În acest fel, el a contribuit în mod direct la crearea unor prejudicii bugetului consolidat al statului prin neîncasarea sumelor datorate de agenţii comerciali sub forma impozitului pe profit, cultivând relaţii bazate pe cointeresare reciprocă cu proprietarii societăţilor specializate în jocuri de noroc de pe raza celor patru judeţe.

Sursa citată a mai arătat că în schimbul unor sume de bani, inspectorul ONJN Suceava a sprijinit ilegalităţile comise de proprietarii firmelor prin executarea de controale ce au drept scop înlăturarea firmelor concurente, fiind create în acest fel condiţiile apariţiei şi consolidării unui monopol pe piaţa jocurilor de noroc, în special pe teritoriul judeţului Botoşani.

Totodată, bărbatul a promis administratorilor societăţilor pe care îi protejează că va determina funcţionari de la nivelul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc Bucureşti sau de la nivelul altor instituţii cu atribuţii de control în domeniul jocurilor de noroc, să nu aplice dispoziţiile legale în domeniu sau să aplice sancţiuni mai blânde, scopul  urmărit fiind favorizarea administratorilor în vederea continuării de aceştia a activităţilor ilicite constând în folosirea de aparate de tip slot – machine fără licenţă sau autorizaţii de exploatare şi deţinerea monopolului pe piaţă, activităţi care generează obţinerea de profituri substanţiale pentru aceste societăţi şi care nu sunt declarate la stat.

Mai mult, inspectorul ONJN Suceava a sprijinit aceşti oameni de afaceri prin anunţarea eventualelor controale inopinate care urmează să aibă loc la firmele acestora.

DNA Suceava a mai arătat că inspectorul ONJN Ioan Teodorescu a pretins și primit de la inculpați, oameni de afaceri, dar și de la alte persoane, sume de bani cuprinse între 100 lei și 3.000 euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcționar, referitoare la constatarea abaterilor și aplicarea sancțiunilor impuse de legislația în domeniul jocurilor de noroc. De multe ori, banii au fost pretinși și primiți sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior.

Tot în același dosar, în perioada iunie-decembrie 2014, subcomisarul de poliţie Ionuţ Stărică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale, a pretins și primit de la Ștefan Viorel Dănuţă foloase materiale ce nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.

Subcomisarul Ionuţ Stărică, prin mijloace specifice funcției pe care o deținea, s-a implicat activ și în afara cadrului deontologic și procedural în obținerea unor ordine de restricție împotriva unui personaj din lumea interlopă, care provoca daune materiale în localurile deținute de omul de afaceri pe raza municipiului Botoșani și în soluționarea favorabilă a unor dosare penale în care administratorul a figurat ca parte.

Urmărit penal în acest dosar este şi un avocat în Baroul Botoşani, pentru complicitate la luare de mită.

De asemenea, alți şapte administratori ai unor firme ce au activitate în domeniul jocurilor de noroc şi pariuri sunt cercetați pentru dare de mită, cumpărare de influenţă și complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Ancheta în acest caz a început după ce Direcția Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava s-a sesizat în ianuarie 2015, din oficiu, că în perioada 2014 – 2015 funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc  – Serviciul Teritorial Nord Est desfăşoară activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ.

În acea perioadă, funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc  – Serviciul Teritorial Nord Est au sprijinit şi protejat firme cu obiect de activitate  „activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în cele patru judeţe, aceştia fiind favorizaţi în timpul controalelor astfel încât să nu fie sancţionați potrivit legislaţiei.

Mai mult, firmele respective, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip „slot-machine” fără licenţă şi autorizaţie de exploatare în 404 puncte de lucru, în cadrul cărora funcţionează în ilegalitate, aproximativ două mii de aparate de tip „slot-machine”.

 


Intră acum și în grupul de