Inspectorul de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc Suceava a fost arestat preventiv


Intră acum și în grupul de

Curtea de Apel Suceava a dispus în noaptea de duminică spre luni arestarea preventivă a lui Ioan Teodorescu, funcţionar la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, şi a doi administratori de firme din Botoşani – Ştefan Viorel Dănuţă şi Costel Calistru, reţinuţi de DNA Suceava în urma celor 71 de percheziții efectuate sâmbătă, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, în dosarul privind funcţionarea ilegală a circa 2000 de slot-machines („păcănele”).

Măsura poate fi contestată în termen de 48 de ore.

jocuri electronice

Ioan Teodorescu este acuzat de luare de mită (10 infracțiuni), trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două infracțiuni), omisiunea sesizării, favorizarea făptuitorului și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Ştefan Viorel Dănuţă este acuzat de dare de mită (două infracțiuni) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură private, iar Costel Calistru, de dare de mită în formă continuată (2 infracțiuni), cumpărare de influență, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și instigare la dare de mită.

În acest caz procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Ionuţ Stărică, subcomisar la Poliția Județeană Botoşani – Serviciul de Investigații Criminale, pentru luare de mită în formă continuată, a lui Costică Ţîncu și Silviu Spiridon, administratori de firme, pentru dare de mită, dar și a lui Dragoş Constantin Budeanu Pânzariu şi Claudiu Bălăucă, pentru complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la dare de mită.

În acest caz au fost efectuate, sâmbătă, 71 de percheziţii în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi şi au fost aduse la audieri la DNA Suceava peste o sută de persoane, suspecţi şi martori.

Potrivit anchetei procurorilor, inspectorul de la Oficiul pentru Jocuri de Noroc (ONJN)-Serviciul Teritorial Nord-Est a pretins şi a primit sume de bani de la administratorii societăţilor comerciale vizate în acest dosar, direct ori prin persoane interpuse, ”iar în acest fel a contribuit în mod direct la crearea unor prejudicii bugetului consolidat al statului prin neîncasarea sumelor datorate de agenţii comerciali sub forma impozitului pe profit, cultivând relaţii bazate pe cointeresare reciprocă cu proprietarii societăţilor specializate în jocuri de noroc” din judeţele Botoșani, Suceava, Iași și Neamț.

Anchetatorii susţin că, în schimbul unor sume de bani, inspectorul ONJN a sprijinit ilegalităţile comise de proprietarii firmelor, făcând controale ce au avut ca scop înlăturarea firmelor concurente, ”fiind create în acest fel condiţiile apariţiei şi consolidării unui monopol pe piaţa jocurilor de noroc, în special în judeţul Botoşani”.

Totodată, inspectorul a promis administratorilor societăţilor pe care îi proteja că va determina funcţionari de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc Bucureşti sau de la alte instituţii cu atribuţii de control în domeniul jocurilor de noroc să nu aplice dispoziţiile legale în domeniu sau să aplice sancţiuni mai blânde, scopul fiind de a favoriza administratorii pentru ca aceștia să își poată continua activităţile ilicite, constând în folosirea de aparate de tip ”slot machine” fără licenţă sau autorizaţii de exploatare, şi să deţină monopolul pe piaţă, ”activităţi care au generat obţinerea de profituri substanţiale pentru aceste societăţi şi care nu erau declarate la stat”.

Mai mult, inspectorul ONJN Suceava îi anunța pe oamenii de afaceri din Botoșani despre controalele inopinate. Astfel, inspectorul Ioan Teodorescu a pretins și primit de la oamenii de afaceri și de la alte persoane sume de bani cuprinse între 100 lei și 3.000 de euro, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în timpul unor controale ce aveau ca scop constatarea abaterilor și aplicarea sancțiunilor impuse de legislația în domeniul jocurilor de noroc. De multe ori, banii au fost pretinși și primiți sub forma unor împrumuturi pe care inspectorul nu le-a mai restituit.

Procurorii susţin că, în 28 iulie 2014, Teodorescu a pretins și primit de la administratorul unei firme din Botoșani, Costel Calistru, mai multe sume de bani, susținând că are influență asupra unui coleg de-al său și că-l va determina pe acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate în urma unui control făcut la firma omului de afaceri.

DNA Suceava mai arată că, în 25 iunie 2014, Teodorescu i-a furnizat lui Calistru informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicării unor amenzi sau sancțiuni mai severe. Informațiile respective i-au fost transmise omului de afaceri prin intermediul lui Dragoş Constantin Budeanu Pânzariu, finul omului de afaceri.

Concret, funcționarul l-a anunțat pe Calistru despre controalele care urmau să aibă loc în județul Botoșani.

În urma atenționărilor primite de la funcționarul public, omul de afaceri și-a închis localurile unde avea aparate tip ”slot machine” fără licență sau fără autorizație de exploatare, evitând astfel să fie depistate nereguli și aplicate sancțiuni.

La aceeași dată, prin intermediul lui Calistru, inspectorul ONJN Ioan Teodorescu a transmis aceleași informații și lui Costică Țîncu. Ulterior, urmare a unui control, Calistru i-a sugerat acestuia din urmă, că ar fi bine să-i dea o sumă de bani lui Teodorescu, în schimbul neaplicării sancțiunilor contravenționale care s-ar fi impus ca urmare a constatării neregulilor depistate.

Procurorii mai susţin că, în cursul lunii octombrie 2014, Teodorescu l-a consiliat pe Calistru cu privire la ceea ce ar fi trebuit să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenționale prevăzută de legislația în domeniul jocurilor de noroc.

Consilierea acordată de funcționar omului de afaceri a avut loc în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu scopul de a acoperi comiterea unei contravenții constând în omisiunea anunțării Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, în termen de 5 zile, cu privire la achiziționarea a cinci aparate tip «slot machine» noi.

”Această conduită a funcționarului public a avut ca urmare vătămarea intereselor legale ale ONJN și prejudiciera bugetului de stat cu suma de bani prevăzută cu titlu de amendă și a condus la obținerea unor foloase necuvenite pentru administratorul Calistru Costel, prin neaplicarea amenzii și a măsurii confiscării aparatelor nedeclarate”, susţin procurorii.

DNA Suceava mai arată că în 25 iunie 2014, în urma unui control făcut la unul din locațiile deținute de Ştefan Viorel Dănuță, unde erau folosite aparate de joc tip ”slot machine”, inspectorul ONJN Ioan Teodorescu, deși a constatat săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, nu a sesizat organele de urmărire penală.

De asemenea, cu aceeași ocazie, l-a învățat pe Dănuță să încheie în fals, cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile, un contract de închiriere antedatat, astfel încât neregulile constatate să nu mai fie de natură penală, ci contravențională, ajutor care a avut drept rezultat împiedicarea cercetărilor într-o cauză penală.

Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, Teodorescu și Dănuță determinându-l pe Claudiu Bălăucă, în calitate de reprezentant al firmei respective, să încheie contractul, iar pentru acest ”ajutor” Dănuță, prin intermediul lui Bălăucă, i-a remis lui Teodorescu 1.000 de lei.

Procurorii mai arată că, în perioada iunie-decembrie 2014, subcomisarul de poliţie Ionuţ Stărică de la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale a pretins şi primit foloase materiale ce nu i se cuvin. Astfel, cu prilejul organizării unui eveniment privat în 14 iunie 2014, la un local din Botoşani care îi aparţine unui om de afaceri vizat în acest dosar, poliţistul a beneficiat de o reducere la jumătate a comisionului pentru personalul restaurantului, respectiv de la 900 de lei la 450 de lei. De asemenea, poliţistul a primit prin intermediul unui avocat bani, disimulat, cu titlul de onorariu, în baza unui contract formal de colaborare încheiat în anul 2014.

În acest caz, este urmărit penal şi avocatul, de la Baroul Botoşani, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate acestora, precum și infracțiuni împotriva înfăptuirii justiției și de fals, comise în perioada 2013-2015.

În acest caz, au avut loc, sâmbătă, 71 de percheziții în județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, din care două la sediile unor instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoane.

Surse judiciare arătau că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că în perioada 2014 – 2015 funcţionari publici de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est au desfăşurat activităţi ilicite în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, sprijinind şi protejând firme profilate pe activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, deţinute de oameni de afaceri din Botoşani în cele patru judeţe, aceştia fiind favorizaţi în timpul unor controale, astfel încât să nu fie sancţionați.

În urma verificărilor s-a stabilit că firmele respective, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip „slot-machine”, fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, în 404 puncte de lucru.

În cele peste 400 de puncte de lucru, au fost instalate ilegal aproximativ 2.000 de aparate de tip „slot-machine”.


Intră acum și în grupul de