Premierul Tariceanu s-a intalnit cu presedintele Islandei


Intră acum și în grupul de

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a întâlnit joi, la Palatul Parlamentului, cu presedintele Islandei, Ólafur Ragnar Grímsson, aflat în vizita oficiala în România. În cadrul discutiilor a fost exprimat interesul celor doua tari pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale în plan politic, economic si cultural, în noul context al apartenentei României la structurilor europene si euro-atlantice. Presedintele Ólafur Ragnar Grímsson a evocat experienta Islandei care a reusit în ultimii 50 de ani sa îsi transforme economia într-una dintre cele mai prospere din Europa. Unul dintre subiectele de interes abordate în cadrul întrevederii a fost cel legat de schimbarile climatice, cei doi oficiali evocând posibilitatea cooperarii celor doua tari în domeniul energiei „curate”, produsa din surse nepoluante.

Islanda are o experienta de succes în acest domeniu, în conditiile în care întreaga productie de electricitate este obtinuta prin tehnologii „curate” – geotermala si hidro. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a exprimat interesul pentru acest subiect, cu atât mai mult cu cât România are potential în acest domeniu. „România doreste sa exploateze, la rândul sau, potentialul de care dispune în domeniul energiei regenerabile, inclusiv al energiei geotermale”, a spus primul-ministru. Un alt subiect aflat pe agenda discutiilor a fost cel privitor la relansarea relatiilor economice bilaterale, prin identificarea de noi oportunitati de afaceri si stimularea interesului investitorilor islandezi pentru piata româneasca.

„Speram ca povestea de succes a unora dintre companiile islandeze prezente în România, precum si mediul investitional transparent si predictibil pe care România îl ofera sa fie argumente puternice pentru încurajarea oamenilor de afaceri, în special pentru domenii ca infrastructura, energie, aluminiu, dar si pentru proiecte imobiliare”, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu. Presedintele Islandei este însotit în vizita în România – prima vizita oficiala a unui sef de stat islandez în ultimii 50 de ani – si de reprezentanti a 25 de companii islandeze din domeniul energetic, bancar, farmaceutic, constructii, ceea ce arata interesul investitorilor de a intra pe piata româneasca.


Intră acum și în grupul de