Primarul orașului Cernăuți, în vizită de lucru la Suceava


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Județean Suceava sustine o conferinta de presa cu primarul din Cernăuți.

Catalin Nechifor:

”Azi am avut o discutie foarte interesanta cu partenerii din Cernauti. Primarului orașului Cernauti, Alexei Kaspruk,  ii multumesc ca se află la Suceava in vizita de lucru foarte importanta, cu subiecte actuale. E nevoie sa actionam rapid ca parteneri. Practic sunt doua subiecte, modul de colaborare pe zona de aeroporturi si pe proiectul depus de Primaria Suceava cu Capitala culturala europeana.

nechifor, mariuta, karpiuk

Suceava si Cernauti nu vor fi concurenti in materie de aeroporturi. Distanta dintre ele e foarte mica, iar in conditiile in care Ucraina face pasi spre integrare, proiectul trebuie demarat si apreciez deschiderea partii ucrainene. Asteptăm cu mare interes decizia Comisiei Europene pentru ca cetatenii ucraineni sa poata circula fara vize in spatiul UE. Am discutat cu cei doi directori de aeroporturi si presupune asigurarea de pasageri pe cele doua aeroporturi.

Vrem un regim de zboruri complementare, asigurand un lucru esential, accesibilitatea prin culoare Fast Lane de trecere a frontierei pentru autocare care sa faca legatura intre Suceava si Cernauti.

Astept cu  interes ca la Cernauti sa fie constituit si Consiliul Regional si am convenit sa lucram in format bilateral, primariile pe de o parte si consiliile de cealalta, ca sa maximizam sansa Sucevei  pentru capitala culturala.

La fel ca si in trecut, obiectivul principal nu e cel de a obtine statutul de capitala culturala, ci si de a determina guvernele sa demareze lucrari de constructii in infrastructura in cele doua zone, Suceava si Cernauti.

De luni pana joi, voi fi prezent la Barcelona pentru o discutie foarte aplicata cu cei de acolo. Nu intamplator Barcelona e o tinta pentru noi. Sunt foarte multi suceveni la munca acolo si s-ar cupla foarte bine pe un astfel de program unde sa avem transfer rutier rapid intre Cernauti si Suceava si sa fie eventual nu doua curse pe saptamana, ci patru.

Voi avea discutii si cu Oficiul de turism al Cataluniei, ca sa prezint oferta de turism a Sucevei si a Bucovinei. ”

Primar Cernăuți, Alexei Kaspruk:

”Ne-am gandit sa ne intarim fortele si sa realizam facilitati pentru oameni. Azi am discutat si directiile pentru munca noastra in comun. Stim de intentia Sucevei de a candida pentru titlul de Capitala culturala europeana. Pentru noi e o tema foarte importanta. In comun, unificandu-ne fortele, sunt convins ca vom obtine rezultate mai bune atat pentru Suceava, cat si pentru Cernauti.

Trebuie sa analizam perspectivele si sa ne apucam de lucru cat mai repede. Foarte multi cetateni din Romania viziteaza Cernauti si ne vom axa sa fie completate cursele care sunt deja pentru extern.

Nu avem curse regulate internationale, dar suntem in discutii inaintate cu Turcia si Polonia. Suntem interesati si de Italia, Spania si Portugalia pentru ca multa lume din zona lucreaza in aceste tari. Astfel, avand in vedere schimbul de pasageri va fi o reusita din punct de vedere si vor fi multi pasageri pentru Suceava.”

 


Intră acum și în grupul de