Militar din Paiseni- Cornu Luncii ucis in Irak


Intră acum și în grupul de

Un militar din localitatea suceveana Paiseni comuna Cornu Luncii aflat de o luna de zile în misiune în Irak, a fost ucis vineri. În acelasi incident alti cinci români au fost raniti în urma declansarii unui dispozitiv exploziv improvizat, în apropiere de baza din Talill. Cei sase militari români se aflau într-o coloana de trei transportoare blindate. Al doilea transportor, în care se aflau militarii români, a trecut peste un dispozitiv exploziv care a sarit în aer. Cinci dintre ei au reusit sa iasa imediat din transportor, al saselea suceveanul Ion Dumitru Grosaru a fost însa prins de explozia munitiei si a murit.

Caporalul Grosaru nu era la prima misiune de acest fel, el fiind decorat la întoarcerea dintr-o misiune de 3 luni în Afganistan. Tânarul era practic sprijinul familie, dupa ce fratele sau a murit în armata cu o saptamâna înainte de liberare. În urma acestuia au ramas mama sa si cele 5 surori. Vestea a fost ca o lovitura pentru cele cinci fete, cu atât mai mult cu cât una dintre ele a declarat ca mama sa se afla de doua zile la o manastirea, unde s-a dus sa se roage pentru sanatatea fratelui sau. Presedintele Traian Basescu a semnat vineri un decret prin care se confera post mortem Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari cu însemn de razboi, sublocotenentului Grosaru Dumitru Ioan, decedat în timpul executarii unei misiuni în Irak.

Caporalul Grosaru Ioan a fost înaintat post mortem, de catre ministrul Apararii, la gradul de sublocotenent. Cei cinci supravietuitori au fost evacuati la spitalul american din Talill, unde au fost deja supusi unor interventii chirurgicale. Explozia a avut loc vineri, în jurul orei 10.00. Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Guvernului, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a primit cu tristete vestea privind moartea în Irak a a militarului, din contingentul dislocat sub comanda NATO. „Este un moment trist pentru România, care aduce un alt tribut în lupta contra terorismului”, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Conform comunicatului, primul-ministru s-a interesat personal despre starea de sanatate a celorlalti 5 militari raniti în aceeasi explozie, cerându-i ministrului apararii Teodor Melescanu sa îl tina la curent cu evolutia situatiei.


Intră acum și în grupul de