Aleșii județeni suceveni vor dezbate, în ședința de vineri, înfiinţarea Serviciului judeţean de salubrizare


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava se va întruni, vineri, la ora 12.00, în ședința ordinară. Printre proiectele incluse pe ordinea de zi se numără și cele privind înfiinţarea Serviciului judeţean de salubrizare şi de aprobare a organizării unei licitaţii pentru gestionarea serviciului ce include administrarea celor  două depozite de deşeuri, de la Moara și Pojorâta.

Potrivit expunerii de motive, CJ Suceava trebuie să înfiinţeze un serviciu public judeţean de salubrizare care să aibă o abordare regională a gestiunii deşeurilor pentru asigurarea implementării proiectului cu finanţare POS Mediu, Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Suceava.

nechifor la groapa la Moara

Totodată, se menţionează că aplicaţia pentru finanţarea proiectului european prevede că managementul facilităţilor va fi delegat operatorilor prin contracte în urma unor licitaţii publice, iar contractele trebuie încheiate cu operatori pentru servicii de salubrizare ce presupun colectarea, transferul, transportul pe distanţe lungi, tratarea, procesarea şi depozitarea deşeurilor.

Astfel, serviciile operaţionale vor fi de administrare a centrelor de gestionare a deşeurilor, inclusiv sortarea şi depozitarea deşeurilor în depozite, gestionarea celor cinci staţii de transfer, transportarea deşeurilor la centrele de management al deşeurilor şi colectarea deşeurilor din localităţi şi transportul acestora la staţiile de transfer sau direct la centrele de gestionare a deşeurilor.

Delegarea activităţilor Serviciului de salubrizare se va aproba de Consiliul Judeţean Suceava pentru operarea depozitelor ecologice, iar Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară va delega serviciile de colectare şi de transport al deşeurilor.

Sistemul de Management Integrat a Deşeurilor din judeţul Suceava este finanţat prin POS Mediu cu suma de 218,04 milioane de lei şi include construcţia a două depozite ecologice, unul pentru zona de şeş, în comuna Moara lângă municipiul Suceava şi unul la Pojorâta, pentru zona de munte.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.

Toate investiţiile prin acest proiect trebuie să fie finalizate până la 31 decembrie 2015. (N.B.)


Intră acum și în grupul de