Focar de scrapie la oi şi capre depistat la o turmă ce aparţine unui proprietar din Vicovu de Sus


Intră acum și în grupul de

Un focar de scrapie, boală care atacă sistemul nervos central al oilor şi caprelor, s-a înregistrat în gospodăria unui crescător de animale din Vicovu de Sus, autorităţile sanitare veterinare sucevene au dispus măsuri specifice pentru astfel de situaţii.

Directorul executiv al DSVSA Suceava, medicul veterinar Laurenţiu Leon Postolache a declarat că focarul de scrapie a fost înregistrat, în urmă cu o săptămână, la o turmă de oi şi capre, ce aparţine unui crescător de animale din Vicovu de Sus.

capre

El a spus că scrapia este o boală neurodegenerativă transmisibilă a oilor şi caprelor, din grupul bolilor prionice, transmise de agenţi infecţioşi nonconvenţionali numiţi prioni, boala fiind înrudită cu encefalopatia bovină spongiformă.

Medicul veterinar sucevean a explicat că scrapia atacă sistemul nervos central al acestor animale şi deteriorează celulele cerebrale ceea ce provoacă incoordonarea în mers, printre simptomele bolii numărându-se şi scrâşnitul din dinţi, lipsa poftei de mâncare şi implicit scăderea în greutate, decesul survenind în urma epuizării animalului.

“Boala se transmite genetic la populaţiile de animale, de la o generaţie la alta”, a spus Postolache.

Directorul DSVSA Suceava a precizat că  au fost identificate toate animalele din lotul respectiv, fiind sacrificate 130 de oi şi capre, în abator autorizat.

El a explicat că s-au făcut determinări specifice pentru toate aceste animale respectiv, fiind prelevate probe din măduva spinării şi encefal precizând că la cele la care nu este depistată boala, carnea poate fi pusă în consum.

Postolache a spus că, în astfel de situaţii, proprietarul animalelor beneficiază de despăgubiri. (L.B.)


Intră acum și în grupul de