Procedura achizitiilor publice a fost modificata


Intră acum și în grupul de

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica procedurile în cazul achizitiilor publice, în conditiile în care actualele proceduri erau greoaie iar solutionarea contestatiilor se facea foarte greu, rezultând o perioada nepermis de mare pentru finalizarea acestor proceduri, a anuntat, la finalul sedintei de Guvern, premierul Calin Popescu-Tariceanu. „Contestarea fiecarei licitatii publice a devenit o practica”, a spus primul-ministru, precizând ca desi procedura de contestatie ar fi trebuit sa se finalizeze în maxim 30 de zile, exista cazuri în care aceasta dureaza luni de zile. Primul-ministru a exemplificat printr-o licitatie a Ministerului Sanatatii, în care prin depunerea unor contestatii în mod repetat s-a ajuns la situatia în care o licitatie demarata în martie pentru achizitionarea unui sistem de tehnica de calcul pentru medicina de familie, nu a fost finalizata înca. O alta modificare prevede instituirea de sanctiuni pentru cei care depun astfel de contestatii în mod nejustificat, îngreunând, astfel, procedura.

Printre modificarile aduse legii achizitiilor publice sunt cresterea plafonului pentru care autoritatile publice pot achizitiona direct produse servicii si lucrari de la 5.000 la 10.000 de euro, majorarea sumelor pentru care autoritatea contractanta are dreptul sa aplice procedura de cerere de oferte, de la 40.000 la 75.000 de euro (fara TVA) pentru contractul de furnizare si cel de servicii, si am majorat pragul de la 250.000 de euro la 500.000 euro pentru cel de lucrari Pentru a nu mai aparea situatii similare celor de acum, Guvernul a decis ca nu vor putea participa la licitatii operatorii economici care în ultimii doi ani nu si-au îndeplinit sau si-au îndeplinit în mod defectuos obligatiile contractuale.

„Este vorba despre acea lista neagra despre care am vorbit în trecut”, a spus primul-ministru. Totodata a fost suplimentat personalul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor astfel încât acest organism sa poata procesa numarul mare de contestatii care apar la fiecare achizitie publica.


Intră acum și în grupul de