Zece mii de suceveni au urmărit parada militară de Ziua Națională a României. Vezi discursurile autorităților


Intră acum și în grupul de

Aproximativ zece mii de oameni au participat la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naționale, în municipiul Suceava. Suceveni de toate vârstele, de la copii și până la bătrâni, au urmărit cu atenție festivitatea de 1 Decembrie, arătând și fluturând cu multă mândrie însemnele naționale, fundițe tricolore, eșarfe, insigne și desigur drapelul țării. De la manifestare nu au lipsit nici oficialitățile locale și județene, parlamentari și șefi de instituții.

defilare 1 decembrie (48)

Ceremonialul militar a început la ora 12.00, pe Bulevardul Ana Ipătescu, în fața Bisericii Sfânta Înviere, prin intonarea imnului de stat al României de către tenorul sucevean Sorin Ursan, după care un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă.

La 97 de ani de la Marea Unire înfăptuită la Alba Iulia, prefectul Sucevei, Constantin Harasim, a transmis miilor de suceveni veniți să urmărească parada militară un mesaj de unitate, aducând aminte de jerta ostașilor români pentru realizarea idealului.

Harasim

„Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României este sărbătoarea de suflet a întregii națiuni și rămâne înscrisă în inima fiecărui român ca o pagină memorabilă a istoriei noastre care consimțește împlinirea idealurilor de dreptate, liberate și unitate. Înaintașii noștri s-au unit în același gând și cu același scop de a crea România pe care o avem astăzi. Avem datoria să aducem un omagiu celor care au desăvârșit prin patriotism și jertfa lor Marea Unire de la 1918, simbol al solidarității noastre. Noi trebuie să continuăm ceea ce au făcut înaintașii noștri și trebuie să fim mai buni, mai înțelepți și, cel mai important lucru, mai uniți. În acest ceas de sărbătoare, cu gânduri curate și sentimente deosebite adresez tuturor cetățenilor județului Suceava sincere urări de bine, sănătate și împliniri. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a fost mesajul prefectului Sucevei, Constantin Harasim.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că Ziua Națională a României este marcată în municipiul reședință de județ, pentru al patrulea an consecutiv, prin ample manifestări.

nechifor

„Preacucernici părinți, doamnelor și domnilor, este o zi specială, Ziua Națională a României. La mulți ani, suceveni! La mulți ani, români! La mulți ani, România! Este al patrulea an în care organizăm într-o manieră amplă sărbătoarea națională cu foarte multă lume, foarte multe trupe, cu serviciu religios, cu paradă militară, cu spectacole de calitate. Mă bucur să văd atâția oameni aici, de 1 Decembrie, atâția copii, atâția oameni gospodari, domni și doamne, încercând să ne gândim la România, încercând să fim mai buni români și poate semnul de astăzi, ploaie și soare, este un semn așteptat, să fie bunăstare și pace. Mă gândeam de multe ori ce înseamnă 1 Decembrie și de ce s-a ales această dată ca zi națională, acum la început de iarnă, când nu tot timpul vremea este favorabilă. Îmi amintesc de cuvintele bunicului, când eram mic îmi spunea să ne bucurăm, să mulțumim Domnului pentru fiecare zi trecută în viața noastră, că Dumnezeu ne dă din când în când încercări și că, poate, poporul român a fost un popor foarte încercat și este în continuare. Credința noastră, spiritul nostru, a reușit să ne facă să fim totdeauna învingători. La mulți ani, România!”, a spus Cătălin Nechifor sucevenilor adunați în centrul orașului.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut un apel la istoria țării, arătând că românii au obligația de a păstra identitatea, spiritualitatea, cultura și mândria națională.

Lungu Nechifor

„Onorate oficialități, preacucernici părinți, dragi suceveni, astăzi suntem martorii unui eveniment deosebit, sărbătorim a 97-a aniversare de la Marea Unire. Marea Unire a fost, este și va fi cel mai important și marcant eveniment din istoria românilor. Tocmai de aceea, în fiecare an, la data de 1 Decembrie, cinstim identitatea și spiritualitatea neamului românesc. Avem în spate o istorie care ne obligă să facem acest lucru, iar în față un viitor care ne responsabilizează să ducem tradiția mai departe. Astăzi, mai mult ca oricând, noi toți, și în primul rând tinerii, trebuie să apreciem jertfa și patriotismul de care au dat dovadă cei care au făcut Marea Unire, care au stat la baza statului modern de astăzi. Chiar dacă azi suntem membri ai Uniunii Europene, avem obligația să ne batem să păstrăm identitatea, spiritualitatea, cultura și mândria națională. Așadar, să privim cu respect în trecut și cu speranță către viitor. În calitate de primar al municipiului Suceava, dragi suceveni, vă spun un sincer „La mulți ani”, și vă doresc un sfârșit de an liniștit alături de cei dragi. La mulți ani, dragi suceveni! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”, a declarat și primarul Sucevei, Ion Lungu.

Vizibili emoționați, sucevenii veniți să urmărească parada militară de pe Bulevardul Ana Ipătescu și-au exprimat bucuria în momentul defilării trupelor, au aplaudat și au fluturat energic drapelul României, copii fiind cei mai încântați de ampla manifestare.

defilare 1 decembrie (23)

La ceremonia de Ziua Națională au defilat militari, poliţişti, pompieri şi jandarmi, trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi SRI.

După paradă, tehnica militară s-a retras în fața Palatului Administrativ, iar sucevenii au avut ocazia să admire mai de aproape și să facă fotografii. (Mihaela Tcaciuc)

Vezi mai multe fotografii:

Ziua Naţională a României a fost marcată şi la Suceava 

Parada militară de 1 Decembrie de la Suceava urmărită cu mare interes de mii de suceveni

 


Intră acum și în grupul de