Tariceanu-Pe ambulante nu trebuie pusi soferi ratati de formula 1 sau cascadori


Intră acum și în grupul de

Personalul medical si auxiliar care lucreaza pe ambulante trebuie sa fie specializat, astfel încât sa raspunda cerintelor privind asigurarea tratamentului adecvat si a sigurantei pentru pacienti, a declarat luni premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu prilejul predarii unui prim lot de ambulante de tip ACD, achizitionate de Ministerul Sanatatii. În medicina de urgenta, medicii si personalul paramedical trebuie sa aiba vocatie pentru îngrijirea celor care sunt în suferinta, considera premierul Tariceanu. „Nu vreau sa se întâmple ca în trecut, când medicii cei mai slabi ajungeau la urgenta. Personalul medical trebuie sa aiba vocatie pentru îngrijirea bolnavilor”, a aratat primul-ministru.

În ceea ce priveste soferii ambulantelor, premierul Tariceanu a apreciat ca este necesara angajarea unui personal specializat. „Trebuie sa punem pe ambulante personal specializat, nu soferi ratati de formula 1, nu cascadori. Soferii de pe ambulanta trebuie sa treaca teste psihice, pentru ca ei au si alt rol decât acela de a tine volanul”, a afirmat premierul Tariceanu. Utilizarea adecvata a infrastructurii medicale este o cerinta esentiala pentru asigurarea eficientei utilizarii banilor publici. „Unele masini aratau dupa un an ca dupa razboiul din Angola”, a spus Tariceanu.

El a adaugat ca dotarile de care dispun noile ambulante, inclusiv sistemul GPS, precum si faptul ca au fost achizitionate tipuri diferite de ambulante, vor permite interventii rapide si eficiente. Nu trebuie trimisa ambulanta de urgenta doar pentru o durere de cap, a spus premierul. De asemenea, Ministerul Sanatatii trebuie sa aiba în vedere realizarea unui sistem de salarizare cumulativ, care sa permita recompensarea personalului din medicina de urgenta si sa stimuleze angajarea profesionistilor, a aratat premierul Tariceanu. Primul-ministru Tariceanu l-a felicitat pe ministrul Sanatatii pentru initiativa de reformare a sistemului medical de urgenta din România.

De asemenea, seful Executivului a apreciat rezultatele serviciului de urgenta organizat la Târgu-Mures de doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul MSP. „Am convingerea ca sub conducerea lui Raed Arafat vom reusi sa îmbunatatim serviciile medicale din România”, a declarat premierul Tariceanu. Raed Arafat a precizat ca în cadrul Programului de înnoire a parcului de ambulante au fost achizitionate si 16 ambulante speciale pentru transporturi multiple, care permit transportul a 13 cadre medicale la locul producerii accidentelor si pot transporta la spital patru victime. Seful Executivului a propus ministrului Sanatatii sa demareze o campanie de informare a conducatorilor auto privind necesitatea respectarii prioritatii în trafic pentru ambulantele care au semnale audio si sonore pornite.


Intră acum și în grupul de