DNA Suceava l-a trimis în judecată pe fostul șef al Direcției Silvice Botoșani, Mihai Axinte


Intră acum și în grupul de

DNA Suceava l-a trimis în judecată pe Mihai Axinte,  fost director în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani. El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, pentru că nu a contestat împroprietărirea cu 351 de ha de pădure a unui cetățean străin și a achiziționat, în numele RNP, terenul cu 2,5 milioane de lei.

Procurorii anticorupție arată în rechizitoriu că în perioada 2007-2008, Mihai Axinte a înlesnit, cu intenție, diminuarea fondului forestier naţional proprietate publică a statului român prin refuzul de a dispune iniţierea unor acţiuni civile la instanţa judecătoreasă competentă în vederea constatării nulităţii absolute a două hotărâri ale Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Botoşani şi a unui titlu de proprietate  prin care a fost retrocedată, cu încălcarea prevederilor legale, suprafaţa totală de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră unei persoane care nu avea cetăţenia română şi nu putea beneficia de dispoziţiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de terenuri cu destinaţie forestieră.

DNA Suceava susține că Axinte avea obligația să facă aceste demersuri juridice în baza unui  raport al Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

dna

Procurorii arată că, în cursul anului 2007, știind nelegalitatea reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligaţia stabilită în sarcina sa, în calitate de director al Direcţiei Silvice Botoşani, prin raportul Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor de a face demersurile juridice necesare la instanţa de judecată competentă în vederea constatării nulităţii absolute a titlului de proprietate şi a actelor subsecvente, Axinte, cu rea credinţă şi în numele Regiei Naţionale a Pădurilor, a achiziţionat, prin cumpărare, suprafaţa de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră de la aceeaşi persoană pentru suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor.

Această sumă cu care a fost cumpărată pădurea reprezentă deopotrivă prejudiciul material cauzat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani (la care se adaugă suma de 37.782 de lei reprezentând cheltuieli conexe) şi folosul necuvenit obţinut de persoana neîndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă de teren, precizează procurorii.

 În acest caz au fost instituite măsuri asigurătorii în ceea ce priveşte mai multe imobile aparţinând lui Mihai Axinte în vederea asigurării posibilităţii de reparare a pagubei materiale cauzate Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani.

 Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de