Asistentul decedat la o conferinta de specialitate la Humor ar fi putut fi salvat


Intră acum și în grupul de

Directorul ASP Suceava, dr. Odette Nicolae, a afirmat vineri, ca asistentul medical decedat în urma cu doua saptamâni la Gura Humorului, unde se afla la Conferinta Nationala a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din România si i s-a facut rau, ar fi putut fi salvat daca ar fi fost transportat de urgenta la spital. Odette Nicolae a spus ca, asistenta de pe salvarea sosita la fata locului a recomandat ca pacientul, asistentul Cezar Biro sa fie dus la spital, dar colegii care îi acordau primul ajutor „au decis sa nu fie transportat si sa continue manevrele de prim ajutor la fata locului”.

Seful ASP mentioneaza ca prima ambulanta a sosit la fata locului dupa 4 minute de la solicitare, echipajul acesteia fiind format dintr-un cadru mediu sanitar si soferul, întrucât substatia de la Humor nu are medic de garda. „Trusa de urgenta continea 4 pungi solutie perfuzabila si 2 fiole de adrenalina. Deoarece cei prezenti la fata locului au solicitat o cantitate mai mare de solutie perfuzabila si adrenalina, personalul mediu de pe o a doua ambulanta s-a deplasat la spitalul orasenesc de unde a revenit cu înca 6 pungi de solutie perfuzabila, însa adrenalina nu s-a mai gasit în cantitatea solicitata. S-a solicitat o ambulanta care sa  permita resuscitarea pacientului, însa substatia din orasul Gura Humorului nu este dotata cu o astfel de ambulanta, astfel ca s-a apelat la S.A.J. Suceava, de unde a sosit o ambulanta corespunzatoare în aproximativ 1 ora si 40 minute, cu medic. La sosirea echipajului s-a constatat decesul pacientului” a precizat directorul ASP.

Potrivit certificatului de deces, eliberat de Serviciul Judetean de Medicina Legala, diagnosticele consemnate sunt: ulcer gastric cronic; hemoragie digestiva superioara masiva; sechele postinfarct miocardic; hipertrofie ventriculara stânga. „Având în vedere diagnosticul medico-legal consideram ca ar fi fost benefic pentru salvarea pacientului transportul de urgenta într-un spital, unde i s-ar fi putut acorda îngrijiri medicale corespunzatoare” a mai mentionat Odette Nicolae. 


Intră acum și în grupul de