ACET Suceava a încheiat cu succes cel mai mare proiect de investiții și se pregătește să demareze un alt program în valoare de peste două sute de milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Directorul operatorului regional ACET Suceava, Ștefan Groza, a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că societatea pe care o conduce a încheiat cel mai mare proiect de investiții, în valoare de aproape patru sute de milioane de lei fără TVA. În următorii șase ani societatea va implementa un nou proiect ce are o valoare dublă față de cel care a fost finalizat, de circa două sute de milioane de euro.

La complexul Zamca a avut loc luni, 28 decembrie, conferința de închidere a proiectului cu fonduri europene „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava”. La eveniment au luat parte directorul de programe din cadrul societății, Ion Postolache, directorul firmei de consultanță Eptisa, Bogdan Andone, dar și alți reprezentanți din structurile ACET.

Bogdan Andone - Stefan Groza - Ion Postolache

Directorul ACET Suceava, Ștefan Groza, a explicat că proiectul a fost implementat cu succes în perioada 2009-2015, în cinci aglomerări urbane, respectiv în Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Gura Humorului și Vatra Dornei, printr-un grant de la Uniunea Europeană în valoare de 368.674.705 lei, fără TVA.

„Proiectul a fost încheiat cu succes, lucru posibil cu efortul tuturor celor implicați în această activitate”, a spus Ștefan Groza.

La rândul său, directorul de programe din cadrul societății, Ion Postolache, a declarat că proiectul privind extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava a fost unul complex datorită ariei de implementare, dar și bugetului alocat.

Ion Postolache a subliniat faptul că în implementarea proiectului a avut sprijinul firmei de consultanță, reprezentanților administrațiilor locale, dar și al colegilor din teritoriu.

Directorul firmei de consultanță Eptisa, Bogdan Andone, a precizat în cadrul conferinței faptul că echipa de implementare a proiectului de la Suceava este un exemplu pentru celelalte județe.

„Față de ce am văzut la nivel național, această echipă este un model pentru implemtentarea de fonduri europene. Știm să implementăm proiecte de o sută de milioane de euro, ceea ce nu este un lucru mărunt”, a spus Bogdan Andone.

El a menționat că în momentul de față firma este în faza finală de aplicație pentru fonduri europene pentru următorul proiect ce se va implementa în 14 localități, valoarea investiției fiind de circa două sute de milioane de euro.

„Eu cred că ACET are capacitatea să se ocupe de implementarea cu succes și a acestui proiect care se va termina probabil în 2022”, a mai spus Bogdan Andone.

Cât privește implementarea proiectului, directorul ACET Suceava, Ștefan Groza, a mai spus faptul că acest lucru nu a fost ușor, din cauza lipsei cadastrului edilitar din fiecare localitate, dar și din cauza legislației în vigoare.

„Ordonanța privind achizițiile publice permite să se vină în licitații cu sume derizorii, la jumătate din valorile estimate. Aici avem o mare problemă și dacă nu se va interveni, să nu mai fie singurul criteriu prețul cel mai scăzut, atunci lucrările vor avea în continuare mari probleme”, a spus Ștefan Groza, subliniind faptul că lucrările trebuie să fie durabile, pentru cel puțin 25-30 de ani.

În încheierea conferinței Ștefan Groza a mulțumit administratorului SC CON BUCOVINA SA Suceava, llie Lahman, pentru implicarea în activitatea de înlocuire a conductelor de apă de pe strada Traian Vuia din municipiul reședință de județ.

„Vreau să-i mulțumesc pentru că s-a ținut de cuvânt, pentru că în aproape o lună de zile a reușit să înlocuiască cele două conducte de apă de pe strada Traian Vuia, cu o lungime de peste trei kilometri și jumătate”, a afirmat directorul ACET Suceava, Ștefan Groza.

Proiectul privind „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava” a fost cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu și a constat în principal în măsuri de extindere și reabilitare a infrastructurii de captare, tratare, transport, inmagazinare și distribuție a apei potabile și măsuri de extindere și reablitare a infrastructurii de colectare și tratare a apelor uzate.

După implementarea acestui proiect, peste 200.000 de locuitori ai județului Suceava beneficiază de servicii de alimentare cu apă și canalizare la standarde europene. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de