Scoala din Paiseni ar putea purta numele militarului erou Ioan Grosaru decedat in Irak


Intră acum și în grupul de

Scoala generala din satul sucevean Paiseni- Cornu Luncii ar putea purta denumirea „Ioan Grosaru” în memoria militarului din aceasta localitate care a murit în timpul unei misiuni în Irak dupa ce a explodat munitia de la bordul transportorului blindat în care se afla. O astfel de propunere a fost facuta luni, ministrului Educatiei de catre prim vicepresedintele PSD Suceava, Catalin Nechifor. Acesta a spus într-o conferinta de presa ca este „o datorie a ministrului sucevean al Educatiei, Cristian Adomnitei” sa faca un asemenea gest pentru memoria „acestui erou al Sucevei” care a fost si un foarte bun poet.

Catalin Nechifor mai spus ca este o asemanare cutremuratoare între destinul poetului Ioan Grosaru si cel al lui Nicolae Labis, amândoi fiind nascuti în aceeasi zona, localitatile Paiseni si Malini fiind despartite de un deal. „Ultima poezie a lui Nicolae Labis a fost „Pasarea cu clonti de rubin” în timp ce ultima poezie a lui Ioan Grosaru a fost „Pasarea de ceara”. Este o asemanare care ma cutremura”, a afirmat Caralin Nechifor, adaugând ca Ioan Grosaru a lasat în spate foarte multa poezie de foarte buna calitate ce ar trebui sa vada lumina tiparului.

Catalin Nechifor considera ca pentru acest poet care s-a sacrificat pentru tara ar fi „un gest de minima recunostinta” ca scoala din sat sa poarte numele sau.

Incidentul a avut loc pe data de 21 septembrie, în apropiere de baza din Talill, în transportorul blindat fiind sase militari români însa ceilalti cinci au reusit sa iasa înaintea exploziei.

Caporalul Grosaru nu era la prima misiune de acest fel, el fiind decorat la întoarcerea dintr-o misiune de 3 luni în Afganistan.

Presedintele Traian Basescu a semnat în ziua incidentului un decret prin care se conferea post mortem Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari cu însemn de razboi, sublocotenentului Grosaru Dumitru Ioan, decedat în timpul executarii misiunii în Irak. Caporalul Grosaru Ioan a fost înaintat post mortem, de catre ministrul Apararii, la gradul de sublocotenent.


Intră acum și în grupul de