Intervenții ale autorităților sucevene pentru deblocarea acumulărilor de gheață de pe râurile Bistrița, Dorna și Moldova


Intră acum și în grupul de

Din cauza creşterii temperaturii atmosferice şi a precipitaţiilor importante din ultimele două zile, formaţiunile de gheaţă formate anterior în albiile râurilor Bistriţa şi Moldova, precum şi pe afluenţii acestora, s-au desprins deplasându-se în aval sub formă de blocuri şi zăpoare de gheaţă şi au format aglomerări în secţiuni mai înguste ale albiilor şi la coturi, în spatele cărora s-au acumulat cantităţi importante de apă. Prin deviere de la cursul normal al albiilor, acestea puneau în pericol gospodăriile şi operatorii economici riverani.

Fenomenul a debutat luni seara, la ora 18.20, situaţia fiind monitorizată de pompieri de la ISU, de lucrători de la SGA şi CLSU, şi s-a amplificat în dimineaţa zilei de marți prin desprinderi succesive de gheaţă pe râul Bistriţa, în dreptul localităţilor Cârlibaba (la ora 06.40- aglomerări pe o lungime de 400 m), Iacobeni (la ora 08.51- aglomerări pe o lungime de 200 m), Vatra Dornei şi Dorna Arini, pe râul Dorna în comuna Dorna Candreni şi pe râul Moldova în localităţile Breaza şi Fundu Moldovei.

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, împreună cu inspectorul şef al ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, s-au deplasat marți dimineață  la o monitorizare a cursurilor de apă pe râurile Bistriţa şi Dorna, în aval de localitatea Iacobeni.

Potrivit Prefecturii Suceava, activitatea a avut loc în urma informărilor primite de la structurile specializate, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din zonă și Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), dar şi în urma apelurilor primite pe numărul de urgenţă 112 cu privire la existenţa unor potenţiale pericole de inundaţii.

Pentru limitarea efectelor periculoase, la Iacobeni au intervenit echipaje de pompieri de la detaşamentul Vatra Dornei (doi ofiţeri, 15 subofiţeri şi patru autospeciale), Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (două utilaje şi zece voluntari), Detaşamentul de Jandarmi Vatra Dornei (zece jandarmi şi o autospecială), poliţia (doi agenţi şi o autospecială), SGA (patru lucrători şi două autospeciale), lucrători şi utilaje de la SDN Câmpulung Moldovenesc, alte forţe locale mobilizate în zonele critice.

”Ca urmare a creşterii continue a debitului râului Bistriţa şi a acumulărilor de gheaţă formate, forţele deplasate în teren au intervenit pentru evacuarea apei din două curţi şi din sediul unei societăţi comerciale (gater)”, arată Prefectura Suceava într-un comunicat de presă.

De asemenea, în zona s-a deplasat echipa pirotehnică a ISU Suceava şi specialiştii SGA pentru a analiza oportunitatea descărcărilor acumulărilor de gheaţa, fără a crea prejudicii în aval.

”În urma intervenţiilor structurilor de specialitate şi a autorităţilor locale pe raza comunei Iacobeni, au fost deblocate acumulările de gheaţă create în zona celor două poduri, fapt ce a condus la deplasarea acestora în aval”, se arată în comunicatul Prefecturii Suceava.

Sursa citată precizează că acumulările de gheaţă rezultate în urma deblocării au depăşit cota de atenţie pe raza municipiului Vatra Dornei şi au distrus puntea pietonală Berna, nefiind afectată însă nici o persoană.

În comunicatul Prefecturii se mai menționează că pe râul Moldova, în localitatea Fundu Moldovei au intervenit echipaje de la detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc (un ofiţer şi 11 subofiţeri, două autospeciale, o motopompă). În sprijinul intervenţiei, s-au alăturat două utilaje de la CLSU Fundu Moldovei cu patru lucrători, un autoturism poliţie cu doi agenţi şi trei lucrători SGA cu o autospecială.

În comuna Breaza au acţionat forţe şi mijloace de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc deplasate de la Fundu Moldovei (un ofiţer, șapte subofiţeri 0 autospecială şi 0 motopompă). În sprijinul intervenţiei s-au alăturat grupa pirotehnică a detaşamentului Suceava (doi pirotehnişti, o autospecială), patru lucrători de la CLSU cu un utilaj, doi agenţi de poliţie şi doi lucrători de la SGA.

”Dacă situaţia o va impune se ia în calcul distrugerea prin metode pirotehnice a podului şi a aglomerărilor de gheaţă de pe râul Moldova în dreptul localităţii Colacu, comuna Fundu Moldovei, precum şi supraînălţarea digului din aceeaşi localitate”, se mai arată în comunicatul transmis de Prefectura Suceava.

Intervenţia tuturor forţelor şi mijloacelor a fost coordonată de prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim şi condusă operaţional în teren de către inspectorul şef al ISUJ, generalul de brigadă Ion Burlui. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de