FOTO Numeroase personalităţi la festivitatea de marcare a 155 de ani de la înfiinţare Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava: „Colegiul oferă orizonturile cele mai generoase şi şansa de a aparţine unei elite”


Intră acum și în grupul de

Foşti şi actuali profesori, absolvenţi şi elevi ai Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, parlamentari suceveni, reprezentanţi ai Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale au participat, vineri, la şedinţa festivă prilejuită de împlinirea a 155 de ani de performanţă în educaţie, dar şi la inaugurarea noii baze sportive.

Popescu CN ScM (2)

Directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, a relatat “povestea” acestei unităţi de învăţământ de prestigiu, cu etapele sale de evoluţie, pe parcursul unui secol şi jumătate de existenţă.

“Fiecare loc de pe pământ o are poveste a lui, dar trebuie să pleci bine urechea ca să o auzi şi trebuie să ai un dram de iubire ca să o înţelegi. Povestea şcolii noastre s-a auzit bine în comunitatea locală şi nu numai, în fiecare din cele patru etape de evoluţie”, a spus Popescu.

El a subliniat că de pe băncile acestui colegiu s-au ridicat, de-a lungul timpului, personalităţi de marcă, doi dintre absolvenţi unităţii fiind nominalizaţi la Premiul Nobel.

Popescu a prezentat câteva dintre performanţele obţinute de elevii acestui colegiu la concursurile şi olimpiadele naţionale şi internaţionale la diferite discipline, dar şi rezultatele meritorii ale Coralei “Ciprian Porumbescu”, dirijată de Lucian Tablan Popescu, medaliată cu aur, în 2014, la un concurs internaţional desfăşurat la Viena, urmate, în 2015,  de alte două medalii, una de aur şi alta de argint.

Directorul colegiului sucevean a subliniat că absolvenţi ai unităţii liceale sunt, în prezent, studenţi la universităţi de mare prestigiu, iar alţi doi vor urma din anul universitar 2016-2017 cursuri la instituţiile academice Oxford şi Cambridge.

El a spus că instituţia de învăţământ pe care o conduce a generat şi generează educaţie de calitate şi continuă tradiţia de peste un secol şi jumătate în ceea ce priveşte performanţa în educaţie.

Directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a mulţumit tuturor celor care au depus eforturi pentru creşterea prestigiului acestui colegiu, respectiv foştilor şi actualilor dascăli, foştilor directori ai unităţii, absolvenţilor, elevilor, dar şi celor care au contribuit, în diverse momente “ale genezei investiţiei”, la finalizarea bazei sportive, o investiţie de aproximativ două milioane de euro, oferind plachete şi diplome de excelenţă.

Profesorul Dan Popescu a spus că noua bază sportivă a colegiului este racordată “la standardele pedagogice ale mileniului III”.

Catalin Nechifor (1)

Prezent la festivitatea prilejuită de împlinirea a 155 de performanţă în educaţie la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” şi la inaugurarea noii săli de sport, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că finalizarea bazei sportive a colegiului reprezintă “un vis devenit realitate”, mulţumind, la rândul său, celor care şi-au adus aportul la realizarea acestei investiţii, respectiv foştilor miniştri  ai Educaţiei Naţionale, Cristian Adomniţei şi Remus Pricopie, dar şi actualului secretar de stat în MENCŞ, Liviu Ispas.

Ion Lungu

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus că data de 22 ianuarie 2016 este una importantă pentru Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, dar şi pentru comunitatea suceveană arătând că toate performanţele realizate de elevii şi profesorii colegiului se completează, în prezent,  şi cu noua bază sportivă modernă.

Lungu a spus că educaţia rămâne una dintre priorităţile municipalităţii sucevene adăugând că în bugetul pentru acest an vor fi alocate trei milioane de euro pentru investiţii şi reparaţii în infrastructura din învăţământ.

El a mai spus că pentru încheierea acestui proiect “s-a lucrat contra cronometru” pentru ca lucrările să fie finalizate cu bine,  până la sfârşitul anului 2015.

Senatorul de Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis felicitări elevilor, dascălilor şi conducerii colegiului pentru această investiţie exprimându-şi speranţa ca beneficiarii noii baze sportive să obţină cât mai multe performanţe.

“Vă doresc în continuare cât mai multe investiţii şi această sală să dea cât mai mulţi oameni sănătoşi şi sportivi de performanţă”, a spus Flutur.

Gheorghe Flutur

Fostul ministru al Ministerului Educaţiei Naţionale, Cristian Adomniţei, a declarat că soluţia pentru dezvoltarea Sucevei a fost şi va fi educaţia, singura care a adus sub acelaşi acoperiş oameni din toate domeniile.

Adomniţei a spus că viitorul Sucevei este strâns legat de cel al instituţiilor de învăţământ, precum Colegiul “Ştefan cel Mare”, Universitatea “Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional “Petru Rareş” sau Colegiul de Informatică “Spiru Haret”.

El a mai spus că Iaşul “a crescut” mult în ultimii ani datorită dezvoltării domeniului IT, care a generat locuri de muncă, prin prezenţa unor firme de profil de prestigiu, arătând că în momentul în care aceste firme vor fi prezente şi la Suceava “atunci veţi şti că aţi reuşit”.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Liviu Ispas, a a înmânat Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava o diplomă aniversară la sărbătorirea a 155 de ani de îndrumare a generaţiilor de elevi în slujba şcolii româneşti, dar şi o plachetă aniversară pentru recunoaşterea valorii generaţiilor de profesori şi elevi care şi-au conturat destinul cultural aici.

Ispas a spus că în anul 2013, în contextul în care România înregistra probleme delicate în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, s-a decis alocarea a 200 de milioane de euro pentru proiectele începute şi derulate în educaţie.

El a subliniat rolul profesorului în dezvoltarea societăţii arătând că deşi profesorii sunt principalii promotori ai dezvoltării, totuşi, învăţământul continuă să fie subfinanţat.

Ispas a precizat că politica educaţională nu trebuie făcută “din birou”, ci cu consultarea largă a cadrelor didactice, invitându-i, totodată, să vină cu propuneri la proiectele lansate în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în ceea ce priveşte reforma din domeniul învăţământului.

Secretarul de stat în MENCŞ i-a îndemnat pe profesori să participe la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, să nu le fie teamă şi să fie critici.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat că este onorat să participe la festivitatea de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava arătând că întreaga comunitate suceveană este mândră de performanţele elevilor şi profesorilor de aici.

Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, profesor Gheorghe Lazăr, a spus că acest colegiu a creat istorie în învăţământul preuniversitar sucevean subliniind că prestigiul de care se bucură Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava a fost construit de generaţiile de elevi şi profesori, de-a lungul timpului.

 

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Suceava, Gabriela Scutaru, profesor al colegiului, a declarat că este onorată să primească diploma de excelenţă şi placheta aniversară oferită de conducerea instituţiei de învăţământ, colegiu de care o leagă amintiri deosebit de frumoase, mai ales că aici a urmat cursurile liceale şi tot aici îşi desfăşoară activitatea didactică.

 

 

Scutaru a transmis aprecierile sale foştilor săi dascăli, dar şi actualilor colegi arătând că speră să poată contribui la prestigiul colegiului la fel de mult cât a investit acest colegiu în formarea sa umană şi profesională.

 

Unul dintre foştii directori ai colegiului, profesor Rodica Alexandru, a spus că este impresionată de realizările “teribile” ale colegiului din ultimii ani arătând că întreaga comunitate liceală se poate mândri, acum, cu o sală de sport modernă, de nivel european.

CN Stefan Cel Mare Sala sport

Totodată, profesorul Rodica Alexandru a felicitat conducerea unităţii liceale pentru organizarea “perfectă” a manifestărilor dedicate împlinirii a 155 de ani de existenţă a colegiului.

Profesorul universitar Adrian Graur, fost rector al USV, dar şi absolvent al Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, a declarat că acest colegiu “oferă orizonturile cele mai generoase şi şansa de a aparţine unei elite”.

Profesorul de sport Adriana Cojocaru a spus că finalizarea sălii de sport reprezintă un pas important pentru dezvoltarea activităţilor sportive ale colegiului.

Ea a subliniat că fără educaţie fizică, “educaţia nu ar fi nici completă, nici serioasă”.

Cojocaru a arătat că rezultatele obţinute de elevii Colegiului Naţional”Ştefan cel Mare” Suceava la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar sunt pe măsura muncii lor.

La această manifestare au mai fost prezenţi vicepreşedintele PNL pentru regiunea nord est, deputatul Ioan Bălan, senatorul PSD  Ovidiu Donţu, deputatul Alexandru Băişanu, viceprimarii Lucian Harşovschi şi Ovidiu Doroftei, şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, consilieri locali, şefi ai unor instituţii descentralizate, dar şi profesori universitari (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de