În 2015, CJP Suceava a plătit aproape 200.000 lei pentru reabilitarea medicală a celor ce au suferit accidente de muncă sau îmbolnăviri profesionale. Peste 16 milioane de lei au fost plătiţi pentru ajutor de deces


Intră acum și în grupul de

Casa Judeţeană de Pensii Suceava a achitat , în anul 2015, peste 187 000 de lei pentru cheltuieli privind reabilitarea medicală a persoanelor care au suferit accidente de muncă sau îmbolnăviri profesionale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP Suceava, consilierul juridic Loredana Ciot, în anul 2015,  sumele achitate de instituţie pentru cheltuielile privind reabilitarea medicală a persoanelor care au suferit accidente de muncă sau îmbolnăviri profesionale au fost în cuantum de 187 224,96 de lei.

reabilitare medicala

Sursa citată precizează că în cursul anului trecut au fost înregistrate 26 de cazuri de îmbolnăviri profesionale, cele mai frecvente fiind cazurile de silicoză şi artroză profesională.

De menţionat este că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asiguraţii au dreptul, printre altele, la tratament medical corespunzător leziunilor şi afecţiunilor cauzate prin accidente de muncă sau boli profesionale.

Totodată, aceştia beneficiază de servicii şi produse pentru reabilitare medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, respectiv de dispozitive medicale, tratamente de recuperare, de bilete de tratament atunci când asiguraţii se află în incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Asiguraţii au dreptul şi la tratamente de recuperare a capacităţii de muncă în unităţi de specialitate, în spitale sau clinici specializate pentru boli profesionale sau servicii de chirurgie reparatorie, iar aceste tratamente de recuperare sunt analizate şi avizate de medicul expert al asigurărilor sociale din Compartimentul de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii.

Purtătorul de cuvânt al CJP Suceava, Loredana Ciot, a spus că, în cursul anului 2015, la CJP Suceava s-au înregistrat 9 206 de cereri privind acordarea de bilete de tratament, iar instituţia a repartizat 5. 477 de bilete de tratament.

Tot în cursul anului 2015, CJP Suceava a acordat 6.626 de ajutoare de deces, suma totală achitată fiind de 16.281. 922 de lei.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de