Guvernul anunţă deblocarea tranzacţiilor de masă lemnoasă. Se modifică Regulamentul, iar Romsilva schimbă preţul de pornire al licitaţiilor


Intră acum și în grupul de

Guvernul a anunţat vineri seara deblocarea tranzacţiilor de masă lemnoasă.

Astfel, în cursul zilei de vineri s-a constituit un grup de lucru pentru a lua în discuție problemele generate de blocarea tranzacțiilor de masă lemnoasă.

lemne

La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Consiliului Concurenței și ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

 

În urma discuțiilor, s-a stabilit că problemele urmează a fi deblocate în cel mai scurt timp prin modificări ale legislației (HG 924/2015 Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică) inițiate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și prin revizuirea de către Regia Națională a Pădurilor Romsilva a mecanismului de stabilire a prețului de pornire la licitație pentru masa lemnoasă.

 

Principala licitație de masa lemnoasă a Direcției Silvice Suceava a fost boicotată, în decembrie 2015, de exploatatorii de lemn din județ.

 

Câteva sute de reprezentanţi ai firmelor specializate în exploatarea lemnului au venit la licitație, dar nici unul nu a depus ofertă şi s-au urmărit unii pe alţii să nu încalce boicotul.

 

 

Reprezentanţi ai unor firme au ajuns la locul de desfăşurare a licitaţiei cu o oră şi jumătate înaintea orei de începere pentru a se asigura că nici unul dintre cei care se ocupă de exploatarea lemnului nu a intrat în sală.

 

Ei au spus că nu sunt de acord cu condiţiile în care se desfăşoară licitaţia, cu prezentarea ofertei în plic închis şi nu prin strigare, că preţul de pornire este prea mare şi că este inclusă în masa lemnoasă licitată, la preţul de lemn de lucru şi coaja copacilor.

 

La principala licitaţie de masă lemnoasă pe picior pentru producţia anului 2016 organizată de Direcţia Silvică Suceava se oferă un volum total de masă lemnoasă de 518.719 metri cubi, din care 383.291 mc de lemn răşinoase, 105.254 mc de lemn de fag, 1.951 mc de lemn de stejar,  iar 18.470 mc pentru diverse tipuri de lemn tare şi 9.753 pentru diverse tipuri de lemn de moale.

 

Masa lemnoasă pe picior rămasă neadjudecată după încheierea licitaţiei nu se poate adjudeca prin negociere, se menţionează în regulamentul de organizare. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de