Şedinţă extraordinară la Suceava privind epidemia de gripă porcină din Ucraina. CJSU Suceava a dispus înfiinţarea unui punct medical în Vama Siret


Intră acum și în grupul de

O şedinţă extrarodinară privind epidemia de gripă porcină din Ucraina a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a fost organizată sâmbătă, fiind adoptate mai multe măsuri preventive.

gripa porcina

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a dispus convocarea de urgenţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava după ce a fost primită o adresă de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, prin care se informează asupra apariţiei epidemiei cu virusul AH1N1 (gripa porcină) pe teritoriul Ucrainei.

Astfel, sâmbătă s-a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la Palatul Administrativ Suceava, în Sala „Bucovina” pentru a dezbate măsuri preventive în cazul producerii unor situaţii de urgenţă determinate de apariţia unei pandemii de gripă cu tulpină de virus AH1N1.

Conform DSP, în judeţul Suceava au fost identificate clinic, până în prezent, două cazuri de gripă (după simptome şi semne clinice), dar acestea nu au fost confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti.

În acest sens, în urma şedinţei C.J.S.U., au fost adoptate următoarele măsuri cu caracter preventiv.

În primul rând se va constitui un punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei (24/24h) în punctul de trecere a frontierei Siret.

vama Siret

O altă măsură dispusă este de asigurare a vaccinării întregului personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi instruirea acestuia cu privire la identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1.

CJSU Suceava a mai dispus solicitarea unor doze suplimentare de vaccin de către DSP Suceava de la Ministerul Sănătăţii.

Mai mult, vor fi realizate pliante cu măsuri preventive privind epidemia de gripă AH1N1 de către DSP Suceava şi ISU Suceava, cu finanţare de la  Consiliul Judeţean Suceava şi distribuirea acestora în punctele de trecere a frontierei, locuri publice, instituţii publice şi unităţi de învăţământ din judeţ.

CJSU a mai dispus şi distribuirea de mijloace de protecţie individuală şi colectivă personalului ce deserveşte punctele de trece a frontierei cu Ucraina.

OMS susţine că ţările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide, dar că se consideră că vaccinul gripal actual va oferi o bună protecţie

Punct frontiera Siret

Într-o declaraţie recentă a Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)  pentru Europa, referitoare la circulaţia virusului gripal A(H1N1) ca şi virus gripal sezonier, se arată că virusul A (H1N1) – care a provocat pandemia de gripă în 2009 (numită „gripă porcină” în trecut) – a continuat să circule de atunci ca un virus de gripă umană sezonieră.

 

“În anul 2009, populaţia lumii a avut o imunitate scăzută la virusul A (H1N1), deoarece era un virus nou. Astfel, acesta a provocat o epidemie la nivel global, cu 100 000-400.000 decese estimate în acel an.  După 2009, virusul gripal A (H1N1) a început să circule anual ca un virus al gripei sezoniere, împreună cu virusul gripal A (H3N2) şi virusul gripal B, cu o predominanţa diferită a acestora în fiecare sezon de gripă. În sezonul 2015-2016, mai multe ţări din Regiunea Europeană se confruntă cu cazuri grave şi decese cauzate de A (H1N1)”, se precizează în declaraţia Biroului Regional al OMS pentru Europa.

 

În documentul citat se arată că “nu există dovezi că virusul gripal sezonier A (H1N1) este mai periculos decât virusul pandemic”.

 

Totodată, se precizează că virusul gripal sezonier A (H1N1) nu s-a modificat semnificativ faţă de virusul pandemic 2009, iar de la apariţia sa, în anul 2009, virusul gripal A (H1N1) a fost cunoscut pentru faptul că provoacă îmbolnăviri severe la tineri, adulţii sănătoşi, în contrast cu virusul A (H3N2), care provoacă forme severe şi decese, în special, la persoanele în vârstă.

 

“Ţările în care circulă virusul gripal A (H1N1) se pot aştepta la o creştere a nivelului de îmbolnăviri severe şi decese la tineri, adulţii sănătoşi, inclusiv la gravide.  Se preconizează că vaccinul gripal actual va oferi o bună protecţie  În fiecare sezon, este dezvoltat un vaccin gripal pentru a asigura protecţia împotriva virusurilor gripale care circula (stabilite de cercetări). În emisfera nordică vaccinul gripal pentru sezonul 2015-2016 include tulpini de virus A (H1N1), A (H3N2) şi virus B.  Există indicii că vaccinul din acest sezon se potriveşte cu cele mai multe virusuri de gripă sezonieră care circulă. Prin urmare este de aşteptat ca vaccinul actual sa ofere o buna protecţie”, se mai precizează în documentul citat.

 

Totodată, OMS recomandă ca anumite grupuri de persoane considerate la risc crescut de boli severe să fie vaccinate în fiecare an împotriva gripei. Acestea includ persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, rezidenţi ai instituţiilor pentru persoane în vârsta şi cu handicap, femeile gravide, persoanele cu afecţiuni cronice cum ar fi bolile cardiovasculare, pulmonare sau afecţiunile neurologice cronice şi copiii cu vârsta cuprinsă între 6-59 luni. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de