Polițist din Câmpulung Moldovenesc trimis în judecată pentru afaceri cu lemn de peste 800.000 lei


Intră acum și în grupul de

Un poliţist din Câmpulung Moldovenesc, Gheorghiţă Drăgoi, agent de poliţie, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, între care și desfășurarea în mod continuu de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală și fals în declarații.

politia rutiera, politist, ceata

Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, bărbatul este acuzat că în perioada 2011 – 2014 a efectuat demersuri privind autorizarea, exploatarea şi valorificarea masei lemnoase aferente unui număr de 52 de partizi forestiere, fiind sprijinit de un individ pe nume Orest Rusan.

Acesta din urmă a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată, complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată, și complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au explicat că Rusan a participat la aceste activităţi ca persoană interpusă, majoritatea înscrisurilor au fost întocmite pe numele său şi semnate de el.

De asemenea, Orest Rusan a discutat împreună cu Drăgoi Gheorghiţă cu proprietari de suprafeţe forestiere și a luat parte la activităţi efective de exploatare material lemnos.

În acest fel, după cum susțin procurorii, inculpatul Gheorghiţă Drăgoi a obţinut în perioada 2011 – 2014 un venit brut de 819.885 lei, pe care nu l-a declarat organelor fiscale şi a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 115.674,4 lei.

Totodată, în perioada 2012 – 2015, cu ocazia completării declaraţiilor de avere agentul de poliţie nu a declarat în întregime veniturile obţinute, omiţând declararea venitului realizat din activităţile comerciale privind material lemnos.

Procurorii susțin că în 2011 inculpatul Gheorghiţă Drăgoi a obţinut din aceste activităţi suma de 6.882 lei, venit net impozabil, în 2012 suma de 67.552 lei, în 2013 suma de 252.328 lei, iar în anul 2014 suma de 231.049 lei.

Având în vedere infracţiunile săvârşite, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Gheorghiţă Drăgoi, în valoare totală de 50.655,27 de lei, respectiv cu privire la o clădire cu terenul aferent, un autoturism şi cu privire la sumele de 13.500 lei şi 2.600 euro ridicate la data de 09.12.2014, cu ocazia efectuării unei percheziţii domiciliare.

Totodată, procurorii au dispus și instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Orest Rusan, în valoare totală de 306.536,28 lei, respectiv cu privire la o clădire, anexele acesteia şi terenul aferent, suprafeţe de teren, suprafeţe forestiere şi cantitatea de masă lemnoasă aferente unor suprafeţe forestiere, precum şi cu privire la două autoturisme. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de