Afacere a unui poliţist sucevean pe seama șoferilor fără asigurare RCA şi a victimelor din accidente rutiere


Intră acum și în grupul de

Un agent de poliție din cadrul secției din Câmpulung Moldovenesc care a făcut o afacere pe seama șoferilor fără asigurare RCA și a victimelor din accidente rutiere a fost trimis în judecată sub control judiciar.

politisti rutieri

 

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe Gabriel Valerian Negură pentru săvârşirea a 22 de infracţiuni, respectiv şapte infracţiuni de abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, și fals în declaraţii, în formă continuată.

Astfel, în perioada 2012 – 2014, inculpatul Gabriel Valerian Negură a oprit în trafic diferiţi conducători auto şi, deşi a constatat lipsa poliţelor RCA valabile şi-a încălcat atribuţiile de serviciu și fie nu a constatat şi sancţionat printr-un proces verbal contravenţia săvârşită, fie a întocmit proces verbal de constatare a contravenţiei fără a aplica sancţiunea complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numerele de înmatriculare.

Ulterior, în aceeaşi zi sau la scurt timp, folosind informaţiile obţinute în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, referitoare la lipsa unei asigurări RCA, inculpatul a încheiat poliţe de asigurare de răspundere civilă auto RCA, pentru autoturismele conducătorilor auto depistaţi în trafic, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

„În perioada 2011 – 2014 inculpatul Gabriel Valerian Negură a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte, respectiv cu funcţia de agent de poliţie, încălcând dispoziţiile art. 45 alin. 1 lit. g din Legea nr. 360/2002, respectiv a desfăşurat activităţi de încheiere de poliţe de asigurări, personal sau prin persoane interpuse, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, modalitate în care a încheiat 49 poliţe de asigurare de răspundere civilă RCA”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Totodată, sursa citată a mai arătat că în perioada 2013 – 2014 inculpatul a desfăşurat activităţi de intermediere contracte pentru obţinerea de despăgubiri, ca reprezentant al unei societăţi comerciale, prin persoane interpuse, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, modalitate în care au fost întocmite 23 de contracte.

Acestea au fost încheiate de inculpat cu persoane vătămate sau urmaşi ai victimelor unor accidente rutiere, persoane pe care polițistul le-a cunoscut în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

De asemenea, agentul a omis declararea venitului realizat din activităţile comerciale, cu ocazia completării declaraţiilor de avere. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de