Minerii de la Crucea se pregătesc de grevă generală. Ei solicită păstrarea locurilor de muncă


Intră acum și în grupul de

Angajații Companiei Naționale a Uraniului (CNU), care are în teritoriu patru unităţi direct subordonate, respectiv sucursalele Suceava (Exploatarea Minieră Crucea)  și Feldioara și punctele de lucru Oraviţa şi Ştei, sunt deciși să intre în grevă generală dacă nu li se garantează păstrarea locurilor de muncă.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU a transmis, joi, o notificare prin care solicită conducerii companiei să răspundă, în scris, în termen de două zile lucrătoare, la revendicările formulate de salariaţii, membri de sindicat din cadrul Companiei Nationale a Uraniului S.A.Bucuresti: garantarea păstrării locurilor de muncă în cadrul CNU – SA Bucureşti, garantarea clauzelor prevăzute în Contractul colectiv de muncă, a planului de măsuri protecţie socială în afara drepturilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu 200 lei pentru fiecare salariat în conformitate cu clauza de semnare a  Contractului colectiv de muncă din 7 iulie 2015.

proteste_crucea_2Sindicatul arată în notificarea semnată de preşedintele Sindicatului din CNU, Mugurel Huţuleac, că situația companiei, în momentul de faţă, este gravă, chiar disperată, deoarece cele două contracte care asigură veniturile C.N.U. – S.A. nu mai există, după ce SN Nuclearelectrica SA a reziliat contractul cu C.N.U. – S.A. în data de 29.12.2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016  nu este prevăzută suma necesară.

Sindicaliştii susțin că, în aceste condiţii, pentru anul 2016 în proiectia de buget, C.N.U. – S.A. nu  are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activității companiei și implicit închiderea acesteia.

În notificare se mai menţionează că în cursul anului 2015 au încetat raporturile de muncă pe cale naturală a aproximativ  200 de angajaţi, iar prognoza pentru anul 2016 este de a pleca pe cale naturală încă 200 de angajaţi.

“Conform prevederilor art.158 din Legea nr.62 / 2011, vă informăm că există premisele declanşării conflictului colectiv de muncă la nivelul C.N.U. – S.A. Bucuresti”, se mai arată în notificare.

Potrivit preşedintelui Sindicatului din CNU, Mugurel Huţuleac, angajaţii companiei sunt decişi să intre în grevă generală dacă nu li se garantează păstrarea locurilor de muncă. Liderul sindical a spus că salariaţii doresc să aibă garanţii că activitatea companiei nu se sistează.

El a mai adăugat că în companie mai rămân sub o mie de angajaţi, după ce circa două sute de angajaţi se vor pensiona în decursul acestui an.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru, Crucea şi Botuşana. Sucursala Suceava a CNU asigură producția de minereu uranifer necesară uzinei Feldioara.


Intră acum și în grupul de