FOTO Sute de câmpulungeni au scandat la unison: „Nu vă cerem bogăţii, vrem doar pârtie de schi!”


Intră acum și în grupul de

Sute de câmpulungeni au participat, duminică, la prânz, pe platoul central al municipiului la un miting pentru susţinerea finalizării lucrărilor la pârtia de schi din masivul Rarău care trebuia să fie finalizată încă din vara anului 2012 şi care nu mai beneficiază de finanţare de la Guvern de patru ani.

schi protest campulung (42)

Organizatorii mitingului, Gheorghe Sologiuc, Mircea Munteanu şi Răzvan Frăţeanu, au explicat sutelor de participanţi că mitingul nu are caracter politic şi că nu este împotriva unuia sau altuia dintre partide, ci este un miting pentru susţinerea unui deziderat, acesta fiind finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă a pârtiei de schi.

De menţionat este că participanţii la acţiunea de susţinere a continuării lucrărilor la pârtia de schi au venit îmbrăcaţi cu echipament de schi, inclusiv cu schiuri. Ei aveau pancarte cu mesaje prin care cer ca Guvernul să finanţeze pârtia de schi şi să sprijine, astfel, dezvoltarea turismului în zonă.

Vorbitorii au atras atenţia că lucrările la pârtia de schi din Rarău se fac printr-un program guvernamental, iniţiat în anul 2003, „Schi în Carpaţi” şi au spus că ei nu cer altceva decât continuarea acestui program, mai ales că suma totală necesară pentru această investiţie depăşeşte o sută de milioane de lei, iar comunitatea locală nu poate susţine o asemenea investiţie.

Totodată, organizatorii au mai spus că s-au făcut multe structuri de cazare şi de alimentaţie publică pentru că se ştia că pârtia de schi va deveni funcţională, iar acum aceştia au probleme financiare.

Mai mult, vorbitorii au arătat că firmele care execută lucrările ar trebui să găsească împreună cu autorităţile soluţii pentru ca pârtia să fie finalizată.

Sutele de participanţi au scandat alături de organizatori „Nu vă cerem bogăţii, vrem doar pârtie de schi!”, sau au sărit împreună cu aceştia strigând „Cine nu sare, nu vrea finalizare!”.

La miting a fost prezenţi, între participanţi, primarul municipiului, Mihăiţă Negură, consilieri locali, dar şi fostul vicelider al UNPR Suceava, Ovidiu Tudorici, dar şi deputatul PNL Alexandru Băişanu.

schi protest campulung (6)

Primarul municipiului, Mihăiţă Negură, consideră că acest miting dovedeşte că locuitorii municipiului Câmpulung Moldovenesc îşi doresc această investiţie, iar acţiunile sale de până acum sunt în consens cu cererile locuitorilor municipiului.

El a arătat că pentru finalizarea investiţiei este nevoie de încă patru milioane de euro, bani care ar trebui asiguraţi de la bugetul central, programul fiind gestionat de Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Negură a spus că după această manifestare de susţinere a proiectului pârtiei de schi va merge la Guvern pentru a solicita asigurarea finanţării.

Negură a declarat că lucrările de la pârtia de schi de pe Masivul Rarău sunt blocate din 2012 după ce Guvernul nu a mai contribuit cu fonduri pentru finanţare, iar cele două firme care au executat lucrări au solicitat Primăriei Câmpulung Moldovenesc să achite restanţele de plată de 7,1 milioane de lei, iar în urma unor eforturi uriaşe locale, municipiul a achitat la sfârşitul anului 2014 datoriile.

 

Primarul Mihăiţă Negură, şi-a exprimat speranţa că, investiţia, la care s-au executat 82 la sută din lucrări, să fie finalizată şi că aşteaptă ca fondurile să fie alocate de Guvern.

schi protest campulung (36)

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-au executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la mijlocul anului 2012.

 

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până  la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

 

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional(N.B.)


Intră acum și în grupul de