Incendii puternice din cauza coșurilor de fum, la Calafindeşti și Sadova


Intră acum și în grupul de

Două gospodării din localitățile sucevene Calafindeşti și Sadova au fost cuprinse de flăcări, miercuri, din cauza coșurilor de fum.

incendiu cabana iacobeni (3)

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, un prim incendiu a fost anunțat la Calafindeşti, la gospodăria unei femei.

La fața locului au intervenit militarii de la Garda de Intervenţie Siret şi de la Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor Calafindeşti şi Şerbăuţi cu șapte autospeciale.

Pompierii au constatat că flăcările se manifestau la casa de locuit şi la anexele gospodăreşti, existând pericolul de propagare la întreaga gospodărie şi la un cvartal de locuinţe format din circa șapte gospodării.

„Propagarea rapidă a focului a fost determinată de vântul puternic şi de materialele de construcţie combustibile, majoritatea din lemn, astfel că salvatorii au avut o misiune grea pentru protecţia gospodăriilor care erau dispuse foarte aproape una de cealaltă”, a declarat Găleată.

El a arătat că în urma incendiului ce a fost lichidat în circa două ore au ars aproximativ 150 de metri pătraţi din acoperişul casei, bucătăria pe 50 de metri pătraţi, o magazie corp comun cu alte anexe pe 100 de metri pătraţi, bunuri gospodăreşti şi de uz casnic şi circa 1.500 de kilograme de porumb şi grâu.

De asemenea, flăcările au degradat pereţii din lemn ai construcţiei corp comun pe 150 de metri pătraţi, planşeul bucătăriei pe 30 de metri pătraţi, pereţii casei de locuit pe 150 de metri pătraţi, tâmplărie din lemn şi aparatură electrocasnică.

Cu toate acestea, forţele de intervenţie au salvat un adăpost de animale, precum şi cvartalul de locuinţe, neînregistrându-se victime omeneşti.

Un alt incendiu a izbucnit și la gospodăria unui bărbat din localitatea Sadova, militarii Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc intervenind cu două autospeciale.

În momentul în care pompierii au ajuns la locul incendiului ardeau parţial acoperişul camerei centralei termice şi astereala acoperişului casei, existând pericolul de propagare la întreaga locuinţă şi la anexele gospodăreşti.

Flăcările au ars aproximativ patru metri pătraţi din acoperişul camerei centralei termice şi un metru pătrat din astereala acoperişului casei, în jurul coşului de fum.

Totodată, din cauza flăcărilor s-au degradat 12 metri pătraţi de planşeu din rigips la camera centralei şi opt metri liniari de învelitoare, iar coşul de fum s-a fisurat pe aproximativ trei metri pătraţi.

Pompierii au salvat casa şi anexele gospodăriei.

Pompierii au dat drept cauză probabilă de izbucnire a celor două incendii efectul termic generat de coşul de fum. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de