Un sucevean trimis eronat în judecată după ce fratele său le-a dat poliţiştilor datele lui când a fost prins băut la volan

Un sucevean a fost trimis eronat în judecată de procurorii suceveni după ce fratele acestuia a oferit atât poliţiştilor cât şi cadrelor medicale ce au efectuat analizele privind alcoolemia, datele de identificare ale fratelui său.

Acesta a fost trimis acum în judecată pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fals privind identitatea şi participaţie improprie la fals intelectual în formă continuată, respectiv nouă acte materiale.

accident alcooltest alcoolemia

Procurorii au stabilit că în data de 22.05.2013, ora 03.00, Cătălin Vladimir Plopan a condus un autoturism pe str. Gr. Al. Ghica din Suceava, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, iar în momentul în care a fost depistat în trafic de către organele de poliţie şi s-a procedat la identificarea acestuia, a declarat că nu are actele de identitate şi documentele autoturismului asupra sa, declinându-şi o altă identitate decât cea reală, respectiv identitatea fratelui său, oferind organelor de constatare informaţii privind identitatea acestuia .

Astfel, pentru a nu fi tras la răspundere penală pentru faptul că a condus un vehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului în data de 22.05.2013, s-a prezentat sub o altă identitate în faţa organului de constatare a infracţiunii flagrante, fiind întocmite în acest sens, în fals şi fără vinovăţie, actele de urmărire penală, cu prilejul întocmirii acestora, respectiv procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 22.05.2013, procesul verbal de constatare a efectuării actelor premergătoare din 05.08.2013, declaraţia olografă a făptuitorului din data de 22.05.2013 şi rezoluţia de începere a urmăririi penale din 05.08.2013 (4 acte materiale), în sensul atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, prin consemnarea datelor de identitate ale unei alte persoane decât cea care a fost oprită în trafic şi căreia i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, pentru a se sustrage răspunderii penale Plopan s-a prezentat sub identitatea fratelui său şi în faţa cadrelor medicale în momentul examinării clinice şi prelevării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, în faţa organului de cercetare penală  din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Rutier, cu ocazia audierii în calitate de învinuit din data de 04.09.2013 şi cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind întocmite în acest sens, în fals şi fără vinovăţie, buletinul de examinare clinică, buletinul de analiză din data de 22.05.2013, buletinul de analiză toxicologică din 23.05.2013, declaraţia de învinuit din 04.09.2013 şi procesul verbal de prezentare a materialului de urmărire penală din data de 24.09.2013, respectiv cinci acte materiale.

 

Ca urmare,  prin rechizitoriu, a fost trimis în judecată fratele său, reţinându-se că la data de 22.05.2013, ora 03.00, a condus autoturismul., pe str. Gr. Al. Ghica din Suceava, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge,  fiind constituit în acest sens o cauză penală pe rolul Judecătoriei Suceava, avându-l ca inculpat pe fratele şoferului.

 

Dosarul prin care adevăratul făptuitor a fost trimis în judecată a fost înaintat spre  soluţionare, Judecătoriei Suceava.(N.B.)