Cursele aeriene spre Torino, Roma, Paris şi Londra, cele mai solicitate de suceveni

Curse aeriene spre Torino, Roma, Paris şi Londra sunt cele mai solicitate de suceveni potrivit sondajului realizat on-line de Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Blue air-Boeing 737-800NG destinatii aeriene

Aeroportul sucevean desfăşoară un sondaj on-line privind destinaţiile dorite de suceveni care să fie operate de pe aeroportul Suceava, iar cele mai cerute rute sunt spre Torino, Roma, Paris şi Londra.

În ultimii doi ani se remarcă o schimbare în topul preferinţelor sucevenilor spre diferite destinaţii europene.

Astfel, Torino, cel mai important oraş industrial din nord-vestul Italiei, rămâne în topul preferinţelor sucevenilor în ce priveşte destinaţiile cu zbor direct de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare”, cu 23 la sută din opţiuni, fiind votat de 22.834 persoane.

Destinaţia Roma este următoarea vizată, fiind votată de 20 la sută dintre participanţii la sondaj, urmată de Paris, cu 18 la sută din voturi şi Londra cu 12 la sută.

Frankfurt şi Bruxelles sunt destinaţii dorite de câte cinci la sută dintre respondenţi, în timp ce Madrid este o destinaţie vizată de patru la sută dintre cei care au votat.

Cu câte două procente sunt vizate destinaţiile Barcelona, Dublin şi Milano, iar un procent au Istanbul, Viena, Verona şi Atena.

 

În urmă cu doi ani, conform aceluiaşi sondaj, Torino se afla în topul destinaţiilor dorite de suceveni, cu 50,3 la sută din voturi, urmată de Londra (18.6%) și Bruxelles (4.8%).

Alte destinații pe care ar trebui să le ia în calcul conducerea aeroportului până la finalizarea modernizării sunt Roma (4.4%), Frankfurt (4.1%), Veneția (3.4%), Viena (2.4%), Dublin (2.3%), Madrid (2.1%).

 

Principalele destinaţii externe pentru Aeroportul internaţional Suceava ar trebui să fie Barcelona, Londra, Paris, Roma şi Viena, potrivit unui studiu făcut anul trecut e anna.aero şi therouteshop.com, structură multidisciplinară specializată în analize privind reţeaua aeriană.

Potrivit acestei structuri de analiză, cea mai bună destinaţie pentru aeroportul Suceava este Barcelona, capitala Cataloniei,  care ar urma să fie folosită de pasageri atât pentru afaceri cât şi pentru turism.

 

În această analiză este luat în considerare şi faptul că Spania este una dintre ţările preferate de românii care lucrează în afara graniţelor.

 

Studiul subliniază că Barcelona a fost desemnată ca destinaţie de circa 45% dintre respondenţii unui sondaj, iar luând în considerare că principalii competitori ai aeroportului sucevean, Iaşi şi Bacău, nu au operaţiuni directe spre Spania, destinaţia Spania din Suceava este clasificată drept o nişă de exploatat.

 

Totodată, în concordanţă cu analizeze regionale, pentru destinaţia Barcelona s-au pronunţat 54 la sută dintre respondenţii din judeţul Iaşi, 48 la sută din judeţul Suceava şi câte 44 la sută dintre cei din judeţele Botoşani şi Neamţ.

 

Studiul mai arată că luând în calcul toate aceste aspecte, Barcelona este identificată pentru aeroportul Suceava ca o ideală alegere pentru pasagerii săi, cu trei-patru curse săptămânale de pe aeroportul sucevean.

 

A doua destinaţie identificată prin studiu este Londra, fiind menţionat că de la 1 ianuarie 2014 cetăţenii români nu mai au restricţii de muncă în Marea Britanie şi s-a constatat şi o creştere a numărului de pasageri români care au ajuns în Londa cu avionul.

 

Potrivit unui sondaj al aeroportului sucevean, 34 la sută dintre intervievaţi au identificat Londra ca o destinaţie pentru a călători în afara graniţelor.

 

Analiza consideră că interesant este că intenţiile de a călători spre Londra sunt de 38 la sută pentru locuitorii din judeţele Suceava li Botoşani, ceea ce excede nivelul regional de 34 la sută de interes pentru destinaţia Londra.

 

Analiza anna.aero consideră că introducerea în programul operaţional al curse Londra la Suceava va putea reorganiza distribuţia regională a pasagerilor care călătoresc spre capitala Marii Britanii în condiţiile în care există aeroporturi care au astfel de curse(Cluj Napoca, Bacău, Târgu Mureş şi Iaşi)

 

În ceea ce priveşte destinaţia Paris, intenţiile celor din Suceava sunt de 17 la sută, fiind la acelaşi nivel cu intenţiile la nivel regional, în timp ce doar potenţialii pasageri din judeţul Botoşani sunt mai doritori de această destinaţie, cu 21 la sută.

 

Pentru călătoriile cu avionul de pe Suceava la Roma, intenţiile sunt de 23 la sută în judeţul Suceava şi de 24 la sută în Botoşani, ceea ce depăşeşte intenţia existentă la niveul regiunii care este de 21 la sută.

 

Analiza citată consideră că introducerea unei curse Suceava-Roma va putea reorganiza distribuţia călătorilor spre capitala Italiei în condiţiile în care mai sunt curse spre Roma de la Bacău, Cluj Napoca şi Târgu Mureş.

 

Destinaţia Viena este dorită de 20 la sută dintre suceveni şi de 9,5 la sută dintre botoşăneni, în condiţiile în care capitala Austriei este preferată ca destinaţie pentru 15 la sută dintre respondenţii din regiune.

De marţi, pe Aeroportul Suceava, compania Tarom efectuează cinci curse săptămânale pe ruta Suceava-Bucureşti, iar din iunie, în fiecare sâmbătă, va fi efectuată o cursă charter pe ruta Suceava-Antalya.

Autorităţile sucevene se află în discuţii cu mai multe companii aeriene privind operarea de curse externe de pe Aeroportul Suceava urmând ca în perioada următoare să fie anunţate noi destinaţii. (N.B.)