Trei polițiști suceveni, dintre care doi șefi de post, au fost trimiși în judecată pentru luare de mită


Intră acum și în grupul de

Trei polițiști din județul Suceava, dintre care doi șefi de post, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru luare de mită. Alături de aceștia, au fost trimise în judecată sub control judiciar pentru dare de mită alte două persoane.

mita(1)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, a anunţat, luni, că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a agentului de poliţie Florin Avrămiuc, şeful Postului de Poliţie Vadu Moldovei, pentru trei infracţiuni de luare de mită şi nouă de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, a agentului de poliţie Daniel Vîrvara, şeful Postului de Poliţie Fântâna Mare, pentru două infracţiuni de luare de mită, a unei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, precum şi pe agentul de poliţie Costel Maftei din cadrul Secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Vadu Moldovei, pentru luare de mită şi instigare la  abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Dumitru Baciu şi Gheorghe Holotă pentru dare de mită.

Cei trei poliţişti sunt acuzaţi că, în mai multe situaţii, fiind constatate infracţiuni sau contravenţii rutiere, nu au aplicat amenzi sau nu au întocmit dosare de cerecetare penală şi au primit în schimb bani pe care i-au împărţit.

Astfel, Avrămiuc şi Vîrvara au oprit, în 8 noiembrie 2015, în trafic un autoturism condus de un minor, iar în loc să constate infracţiunea au luat 200 de lei de la Baciu Dumitru, care se afla în maşina condusă de minor şi au împărţit banii.

Într-un alt caz, agenţii de poliţie Avrămiuc şi Maftei au depistat în trafic un camion încărcat cu cherestea care nu avea documente legale, iar pentru că nu au constatat contravenţia a primit 4000 de lei pe care i-au împărţit în mod egal.

Inculpaţii Avrămiuc Florin şi Maftei Costel au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, constând în aceea că:

La data de 18.12.2015, inculpatul Avrămiuc Florin şi inculpatul Maftei Costel, ambii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agenţi de poliţie, au depistat în traficul rutier un autotren încărcat cu cherestea, şi deşi agenţii de poliţie au constatat că şoferul nu deţinea documente de provenienţă şi transport pentru materialul lemnos, aceştia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, în sensul că nu au întocmit acte de constatare şi sancţionare a contravenţiei,  prev. de art. 19 alin. 1 lit. b din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar în schimb, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au primit suma de 4.000 lei de la o altă persoană (chemată în ajutor de proprietarul materialului lemnos), care a promis celor doi agenţi de poliţie în primă fază remiterea sumei de 1.000 euro cu titlu de mită, apoi a purtat negocierile şi a remis suma de 4.000 de lei inculpatului Maftei Costel, suma fiind împărţită ulterior în mod egal de cei doi poliţişti.

În acest dosar au fost instituite măsuri asigurătorii a sechestrului pe suma de 4.330 de lei pe numele lui Avrămiuc, un autoturism al lui Maftei şi un altul al lui Vîrvara.

Sursa citată menţionează că în acest dosar, procurorii au avut sprijinul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava, dar şi al Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Tehnic şi al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Suceava. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de