Proiect-pilot la Suceava privind tratamentul minim invaziv în boala arterială periferică la pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat


Intră acum și în grupul de

Primul seminar practic de tip workshop&hands-on din România, ce are ca temă tratamentul minim invaziv în boala arterială periferică la pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat, va fi organizat, în perioada 10 -11 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, sub coordonarea ştiinţifică a Societăţii de Neuropatie Diabetică şi a Asociaţiei de Podiatrie , în parteneriat cu Centrul Antidiabetic Judeţean Suceava.

chirurgie minimal invaziva

 

Potrivit organizatorilor, evenimentul de la Suceava se înscrie în seria de iniţiative ale

Societăţii de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic şi Asociației de Podiatrie, menite “să atragă atenția asupra complicațiilor diabetului zaharat și a riscurilor implicate de piciorul diabetic”.

Gazda workshop-ului de la Suceava, medicul Mihai Creţeanu Jr., a declarat pentru NewsBucovina că evenimentul face parte dintr-un program “pilot” şi este organizat în contextul în care în România se doreşte dezvoltarea tehnicilor de tratament minim invaziv şi de radiologie intervenţională , un al doilea workshop de acest tip urmând să fie organizat tot la Suceava, la sfârşitul lunii septembrie.

El a mai spus că la eveniment vor participa medici din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, dar şi preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, conf.univ.dr Ioan Vereşiu şi preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, dr. Norina Găvan, iar în cadrul acestuia va fi realizat un schimb de experienţă şi o aprofundare a cunoaşterii tehnicilor de tratament minim invaziv folosindu-se proceduri de radiologie intervenţională în boala arterială periferică în cazul pacienţilor cu diabet.

Totodată, vor fi abordate subiecte legate de tematica generală a piciorului diabetic şi vor fi prezentate cazuri relevante, iar pe durata desfăşurării cursului vor fi trataţi cinci pacienţi.

De remarcat este că tratamentul minim invaziv a devenit accesibil la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava începând cu anul 2012, ceea ce a condus în timp la o îmbunătăţire a calităţii îngrijirii picioarelor pacienţilor diabetici, ajungându-se în anul 2015 la o reducere cu 50 la sută a amputaţiilor de picior diabetic.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de