Prefectul Harasim va solicita Ministerului Sănătăţii un punct de vedere privind prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele din județ


Intră acum și în grupul de

La Prefectura Suceava, a avut loc vineri, o şedinţă a Grupului de suport tehnic – epidemii, la care au participat reprezentanţii ISU “Bucovina” Suceava, APM Suceava, DSP Suceava, GNM-CJ Suceava, SGA Suceava, DSVSA Suceava, pe tema prezenţei bacteriei Clostridium perfringens în apele de suprafaţă din judeţ.

În urma acestei şedinţe s-a hotărât solicitarea unui punct de vedere Ministerului Sănătăţii referitor la rezultatele analizelor oferite de DSP Neamţ, cât şi interpretarea acelor valori.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, a declarat că după depistarea bacteriei Clostridium perfringens într-un lac din judeţul Neamţ de unde se făcea captarea cu apă a municipiului Piatra Neamţ şi comunelor limitrofe, problema a fost soluţionată prin captări de adâncime.

Harasim sedinta bacterie in Bistrita

El a spus însă că au fost făcute analize ale apei, de DSP Neamţ, inclusiv pe râul Bistriţa în judeţul Suceava, iar ultimele verificări au indicat valori mici ale acestei bacterii în zona dintre Vatra Dornei şi Broşteni, dar că a apărut o valoare mare în amonte, în zona Cârlibaba, unde debitul râului este mic, ceea ce pune semne de întrebare.

Prefectul a spus că în aceste condiţii a solicitat ca Apele Române să refacă analize ale apei cu o firmă care este acreditată în acest sens pentru a se verifica rezultatul obţinut de analizele DSP Neamţ.

El a mai arătat că va solicita un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii privind prezenţa acestei bacterii în apele de suprafaţă, dacă este periculoasă şi să fie interpretate rezultatele măsurătorilor.

Harasim a menţionat că prezența bacteriei în cursurile de apă din bazinul hidrografic râu Bistriţa va fi monitorizată în continuare şi se vor efectua noi analize de laboratoare acreditate RENAR.

Autorităţile din judeţul Neamţ s-au alertat la începutul lunii februarie după ce s-a constatat că în apa lacului Bîtca Doamnei, care este captare de apă pentru municipiul Piatra Neamţ şi comune limitrofe există încărcare mare cu bacteria Clostridium perfringens .

Reprezentanţii furnizorului de apă, Apa Serv, au anunţat că în municipiu nu s-a livrat apă care să nu fie conformă cu standardele, iar din data de 2 februarie s-a întrerupt furnizarea apei de la Uzina de Apă Bîtca Doamnei, iar municipiul Piatra Neamţ şi localităţile din aval sunt alimentate cu apă din sursa de profunzime Vaduri. (N.B.)


Intră acum și în grupul de