Fotbal » Serie A plange dupa o legenda: Nils Liedholm a murit


Intră acum și în grupul de

Unul dintre oamenii care au scris istorie în Serie A, legenda lui AC Milan si a nationalei Suediei, Nils Liedholm, a murit, luni, la vârsta de 85 de ani, dupa o lupta lunga cu boala. În ultimii sai ani din viata s-a ocupat de o podgorie a familiei, în orasul piedmontez de adoptie, Cuccaro, unde vor avea loc si serviciile funerare, joi, la ora 12.

Nascut pe 8 octombrie 1922, la Valdemarsvik, în Suedia, Liedholm si-a dovedit talentul câstigând doua titluri cu IFK Norrkoping în tara sa natala. Cei de la AC Milan au pus ochii pe el, dupa ce si-a ajutat echipa nationala sa cucereasca aurul la Olimpiada din 1948, din Anglia, iar un an mai târziu Liedholm avea sa ajunga în Serie A si mai departe o legenda…

A câstigat patru titluri cu AC Milan în cei 12 ani petrecuti la club si a disputat ultima partida în culorile rossonerilor în 1961, la vârsta de 39 de ani. Liedholm a reprezentat o treime a trioului faimos Gre-No-Li, triumviratul suedez care i-a cuprins pe Gunnar Gren si Gunnar Nordahl, ultimul fiind golgheterul formatiei italiene din toate timpurile. Echipa formata în jurul Gre-No-Li este privita ca prima mare echipa a Milanului din istorie.

Un mijlocas plin de talent si stiinta tactica, Liedholm a fost liderul echipei si circula o legenda ca o data a reusit sa termine doua sezoane fara sa greseasca o pasa. Când a renuntat la pasele sale magnifice, multimea de pe San Siro a fost atât de surprinsa încât Liedholm, care a fost si capitanul Suediei la Cupa Mondiala din 1958, unde a jucat finala contra Braziliei, a fost ovationat timp de cinci minute. La Mondialul din Suedia, Liedholm, care avea 35 de ani, a deschis scorul, însa formatia s-a a cedat meciul cu 5-2, în fata unui alt magician, Pele.

În 1961, Liedholm s-a retras din activitate, cu 81 de goluri în 359 de partide disputate în Serie A. Dupa ce a antrenat Hellas Verona, Varese Calcio si AC Fiorentina, Nils a revenit la AC Milan, ghidând echipa spre primul titlu dupa 11 ani, în 1979, si al zecelea din istorie. A ajuns apoi la AS Roma, unde a construit cea mai grozava echipa din istoria clubului ros-galben, care i-a inclus pe Falcao, Cerezo, Bruno Conti si Agostino Di Bartolomei.

Cu Liedholm la cârma echipei, Roma a câstigat al doilea titlu din istorie în 1983, iar în anul urmator a fost la un pas de a câstiga Liga Campionilor, pierzând tragic finala de la Roma, la penaltiuri, în fata englezilor de la Liverpool. Liedholm, care a fost numit recent, de catre un ziar din Suedia, cel mai bun jucator al tarii din toate timpurile, va ramâne fara îndoiala în istoria Serie A si a clubului AC Milan. „Am pierdut o mare parte din istoria clubului, însa Nils va ramâne pe veci în inimile fanilor lui AC Milan si ai fotbalului”, se arata într-un mesaj postat pe site-ul oficial al AC Milan.


Intră acum și în grupul de