Fotbal, Liga Campionilor » Grupa A » “Cormoranii” au stabilit un nou record


Intră acum și în grupul de

Liverpool – Besiktas 8-0

Ca în mai toate sezoanele Ligii Campionilor, Liverpool a pornit ca favorita la câstigarea trofeului suprem. Dupa ce în 2007 au pierdut finala cu AC Milan, „cormoranii” erau de asteptat sa forteze din nou un traseu cât mai bun în competitie, însa începutul din Grupa A a fost dezastruos, cu un singur punct smuls în deplasarea de la Porto, în primele trei partide. Însa toate ocaziile irosite pe parcurs au fost transformate în poarta turcilor de la Besiktas.

Formatia britanica, ajunsa cu cutitul la os si cu o misiune dificila de îndeplinit, a umilit, pe Anfield, Besiktas, cu 8-0, obtinând trei puncte pretioase, stabilind un nou record si razbunând totodata, cu vârf si îndesat, înfrângerea din tur. Dupa ce în urma cu doua saptamâni au învins vicecampioana Europei cu 2-1, turcii de la Besiktas nu au mai putut repeta performanta si în deplasarea din Anglia, unde au înregistrat a treia înfrângere în Grupa A, de aceasta data una umilitoare.

În minutul 19 Peter Crouch a deschis scorul dintr-un unghi închis, marcând pentru a saptea oara în Liga Campionilor. Eroul partidei avea sa fie Benayoun, care a dublat avantajul pâna la pauza. În mitanul secund, Benayoun a realizat hattrick-ul, cu goluri în minutele 53 si 56, iar prima victorie din acest sezon al grupelor era conturata. Gerrard a reusit si el în cele din urma sa îl învinga pe Hakan, în minutul 69. Babel, cu doua reusite în minutele 78 si 81, a egalat cea mai clara victorie din istoria Ligii Campionilor, reusita de Juventus cu Olympiakos, în 2003, si repetata de Arsenal, etapa trecuta, cu Slavia Praga, în grupa Stelei. Însa Peter Crouch a vrut si el sa îsi treaca în cont „dubla” si a punctat în minutul 89 pentru 8-0, cea mai clara victorie din istoria Ligii Campionilor!  

Porto – Marseille 2-1

Situatia în clasament ramâne însa în continuare complicata, Porto si Olympique Marseille fiind favorite la accederea în optimi. Partida dintre cele doua echipe s-a încheiat cu victoria gazdelor, care, dupa ce au remizat 1-1 în partida tur, au ramas neînvinse în Grupa A.

Porto a trecut totodata pe primul loc în clasamentul grupei A, însa urmeaza o deplasare dificila la Liverpool, unde, chiar daca nu la scor, au sanse sa piarda. Tarik Sektioui a luat o actiune pe cont propriu si le-a oferit gazdelor avantajul la jumatatea primei reprize.Marseille a început bine repriza a doua, iar Laurent Bonnart a gasit pasa perfecta pentru Mamadou Niang, care i-a luat fata lui Milan Stepanov si a trimis cu capul pe lânga Helton, restabilind egalitatea, cu a doua sa reusita în Liga. Scorul final a fost stabilit în minutul 78 de Lisandro, care a adus victoria cu o lovitura puternica de cap, în urma centrarii lui Ricardo Quaresma.   

Grupa B

Valencia – Rosenborg  0-2

Formatia norvegiana Rosenborg este cu siguranta surpriza acestei editii a grupelor Ligii Campionilor. Dupa un egal smuls la Chelsea si o victorie acasa cu Valencia, Rosenborg a dat iar lovitura. A învins, tot cu 2-0, precum în etapa precedenta, pe terenul Valenciei si a ramas pe impresionantul loc doi al grupei B, cu sapte puncte.

Valencia a înregistrat a treia înfrângere consecutiva si se afla acum pe ultimul loc, fiind în pericol de a pierde calificarea în optimi. A fost un duel al noilor antrenori, dupa ce ambele formatii si-au schimbat banca tehnica între cele doua partide, însa si de aceasta data au avut câstig de cauza norvegienii. Iversen a fost omul zilei, reusind „dubla”, în minutele 31 si 58.  

Schalke 04 – Chelsea 0-0

În cealalta partida a grupei, Chelsea s-a apropiat de calificarea în optimi, însa a avut de suferit în deplasarea de la Schalke, formatie pe care o învinsese cu 2-0 în partida tur si care era macinata de accidentari. Cum Rosenborg a învins Valencia, o victorie la Gelsenkirchen ar fi fost suficienta pentru obtinerea biletului catre primavara europeana, iar Chelsea a fortat a opta victorie consecutiva sub conducerea lui Avram Grant.

Însa apararea celor de la Chelsea a fost pusa serios la încercare de Heiko Westermann, care a ratat trei ocazii mari de gol la poarta lui Petr Cech, înainte ca portarul sa fie înlocuit la pauza, pentru o accidentare. Înlocuitorul Carlo Cudicini a fost salvat de doua ori de bara, Rafinha si Peter Lovenkrands fiind aproape de a deschide scorul.   

Grupa C

Lazio – Werder Bremen 2-1

S.S. Lazio a depasit Werder Bremen pe teren si în clasamentul grupei C, învingând cu 2-1 formatia germana. Cosmarul dinamovistilor, Tommaso Rocchi, care a reusit o „dubla” în Stefan cel Mare, a repetat procedeul si în partida de pe Olimpico cu Werder, asigurând lui Lazio trei puncte si sansa de a lupta pentru un loc în optimile competitiei.

Cum ambele echipe stiau ca o înfrângere le va complica situatia, meciul a început în forta, iar Lazio, care pierduse precedentele patru partide de acasa, a gasit calea spre poarta lui Wiese în minutul 6, însa Rocchi a sutat departe de poarta, în loc sa îi paseze lui Makinwa, care era nemarcat, într-o pozitie mai buna.

Entuziasmul a disparut pe parcurs, iar Werder a fost echipa care putea sa deschida scorul în minutul 50, când Diego a sutat putin pe lânga poarta. Însa scorul a fost deschis când Meghni a fost faultat în careu de Naldo. Wiese a aparat penaltiul lui Rocchi, însa italianul a înscris prin alunecare, în minutul 57, dupa ce a urmarit mingea respinsa. Tot Rocchi a dus scorul la 2-0, în minutul 68, marcând un gol ce s-a dovedit a fi decisiv. Emilson Sanchez Cribari a fost trimis la cabine în minutul 86, iar Diego a transformat un penalti, doua minute mai târziu, înainte sa vada si el cartonasul rosu.  

Olympiakos – Real Madrid 0-0

În Grecia, Nikopolidis a reusit sa opreasca Real Madrid în încercarea de a învinge Olympiacos, însa nici formatia s-a nu s-a descurcat mai bine în fata portii, meciul terminându-se nedecis, 0-0. Bara a oprit de doua ori formatia spaniola din a deschide scorul, însa Real Madrid si-a pastrat invincibilitatea si pozitia de lider în Grupa C, cu opt puncte. Olympiacos a ramas la trei puncte în spate, fiind egalata de Lazio Roma, viitoarea adversara.   

Grupa D

Sahtior – AC Milan  0-2

Ac Milan s-a distantat în fruntea clasamentului grupei D, învingând, din nou la o diferenta de trei goluri, formatia românilor Mircea Lucescu si Razvan Rat, Sahtior Donetk. Învingatoare în tur cu 4-1, câstigatoarea en-titre a Ligii Campionilor s-a impus în Ucraina cu 3-0, iar asta datorita unui singur jucator, Pippo Inzaghi, care si-a intrat înca o data în rolul de „erou”.

Atacantul italian a reusit sa marcheze de doua ori în poarta lui Donetk, egalând recordul de 62 de goluri în Europa date de Gerd Muller, si a dat pasa decisiva la golul lui Kaka. Toate acestea, din postura de rezerva.  

Celtic Glasgow – Benfica 1-0

Sahtior ramâne totusi la trei puncte de primul loc, însa a fost egalata de Celtic Glasgow, care s-a impus cu 1-0, acasa, în fata Benficai. Aiden McGready a fost unicul marcator al partidei, acesta aducând din nou formatia scotiana în lupta pentru un loc în optimile Ligii Campionilor cu un sut deviat de Quim în poarta portughezilor. 


Intră acum și în grupul de