Comerţul cu lemn i-a trimis în judecată. Trei suceveni sunt cercetați pentru evaziune de peste 125.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a trei bărbați pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate. Silvestru Grosu, Marius Mihai Babici şi Constantin Mihai Chirilă sunt acuzați că au folosit sute de avize de însoţire a masei lemnoase ale unei firme care nu se mai ocupa cu exploatarea forestieră.

camion lemne

 

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Silvestru Grosu, administrator al unei firme, a obţinut în octombrie 2008 un bloc de avize secundare pentru transportul de cherestea, precum şi un registru de evidenţă a masei lemnoase şi a avut şi atestat a capacităţii de exploatare cu valabilitate doi ani.

În cadrul cercetărilor efectuate au fost identificate documente emise în numele firmei administrate de Grosu unor agenţi economici de pe raza judeţului Suceava.

Procurorii susțin că în perioada 2009 – 2010, administratorul firmei a procurat şi a pus la dispoziţia unor agenţi economici din judeţul Suceava „în alb” sau „completate personal”, un număr de 224 avize de însoţire, dintre care 181 de avize pentru 8304,02 mc lemn rotund răşinoase şi un număr de 42 avize de însoţire secundare pentru o cantitate totală de 905,815 mc cherestea răşinoase.

De asemenea, s-a stabilit că au fost utilizate avize de însoţire în care a fost consemnat la emitent firma lui Grosu, dar care nu aparţineau legal firmei emitente, fiind distribuite de Imprimeria Naţională altor agenţi economici, iar pe aceste avize era consemnat că provenienţa masei lemnoase este din registrul de evidenţă a materialelor lemnoase deţinut de această firmă.

Mai mult decât atât, în urma verificărilor, firma respectivă nu a desfăşurat activitate de exploatare forestieră după anul 2008 şi nu avea stoc de masă lemnoasă, iar aferent avizelor de însoţire material lemnos, în contabilitatea agenţilor economici au fost înregistrate facturi fiscale şi chitanţe, plata fiind figurată doar în numerar.

Conform anchetatorilor, prin consemnarea fictivă de livrări de material lemnos către societăţile comerciale beneficiare, precum şi înmânarea de avize în alb, formulare de facturi şi chitanţe, toate ştampilate în numele firmei, Grosu a ştiut că acestea urmau a fi folosite în contabilitate deşi erau cheltuieli nereale.

„Săvârşirea acestei fapte de către administratorii societăţilor comerciale nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi avut la îndemână seturi de avize de însoţire, facturi fiscale şi chitanţe. Numărul de facturi şi chitanţe a fost dat în număr mai mare decât cel al avizelor de însoţire, tocmai pentru a se putea fragmenta o aşa zisă livrare în mai multe facturi şi chitanţe, cu scopul ilustrării cheltuielilor efectuate în numerar. În mod contrar, plata ar fi trebuit efectuată prin virament bancar, aspect care ar fi ridicat dificultăţi în disimularea operaţiunii comerciale”, se menționează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Procurorii suceveni au mai arătat că în perioada noiembrie 2009 – iulie 2010  Silvestru Grosu a pus la dispoziţia unor firme avize de însoţire pe care, fie că a consemnat livrări fictive, fie doar a fost aplicată una din cele două ştampile ale lui Grosu.

De asemenea, el a pus la dispoziţie şi seturi de facturi şi chitanţe ştampilate în numele firmei sale pentru a fi folosite în vederea ilustrării în contabilitate de cheltuieli nereale.

În acest mod, Silvestru Grosu l-a ajutat pe Mihai Marius Babici, administrator al altei firme să înregistreze în contabilitate, în perioada februarie 2010 – iulie 2010, cheltuieli nereale în valoare totală de 287.583 lei privind achiziţionarea cantităţii de 1.696,38 metri cubi lemn rotund răşinoase, fără a primi şi transporta şi materialul lemnos consemnat pe cele opt avize de însoţire. Astfel, firma s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale şi a prejudiciat bugetului de stat cu sumă de 100.654,28 lei, constând din 46.011,28 lei impozit pe profit şi 54.641 lei TVA, din care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Suceava a recuperat suma de 71.717 lei.

Totodată, folosindu-se de avizele de însoţire ce apar emise de firma lui Grosu, administratorul altei firme, Mihai Constantin Chirilă, a înregistrat în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010 în contabilitatea firmei cheltuieli nereale în valoare de 173.846,9 lei privind achiziţionarea cantităţii de 353,3 metri cubi lemn lucru răşinoase şi 279,12 metri cubi cherestea răşinoase  şi a prejudiciat bugetului de stat cu sumă de 27.815 lei, reprezentând impozit pe profit, din care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Suceava a recuperat suma de 1.370 lei.

Dosarul urmează să fie soluționat de Tribunalul Suceava. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de