CAS Suceava: Majoritatea cabinetelor medicilor de familie îşi desfăşoară activitatea normal


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, economist Anda Sălăgean, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că actele adiţionale la contractul pe anul 2015 au fost ştampilate şi semnate de reprezentanţii instituţiei, iar furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale au fost anunţaţi să vină să semneze aceste acte.

Salagean CAS

Sălăgean a spus că o parte dintre furnizori, inclusiv medici de familie, au venit, vineri, pentru a semna actele adiţionale la contractul pe anul 2015, iar alţi furnizori au anunţat telefonic reprezentanţii CAS Suceava că nu pot ajunge la sediul instituţiei în cursul zilei de vineri întrucât au programaţi pacienţi, dar că vor veni să semneze aceste acte la începutul săptămânii viitoare.

Ea a mai spus că la CAS Suceava s-a primit, vineri, o singură sesizare telefonică din partea unui asigurat care reclama că medicul de familie nu i-a eliberat un bilet de trimitere în urma consultaţiei.

Purtătorul de cuvânt al CAS Suceava a precizat că mai multe echipe de control ale instituţiei au efectuat controale la cabinetele medicilor de familie pentru a vedea dacă sunt respectate obligaţiile contractuale.

Sălăgean a arătat că în urma acestor verificări s-a constatat că în majoritatea cabinetelor medicilor de familie activitatea s-a desfăşurat normal şi doar în cazuri izolate medicii de familie nu au eliberate reţete cu şi fără contribuţie personală sau bilete de trimitere.

“În sistemul informatic unic integrat am identificat multe prescripţii electronice eliberate de medici de familie din toate zonele judeţului”, a mai spus Sălăgean.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan a declarat, vineri, că protestul  medicilor de familie nu a fost “unul în forţă”, ci s-a dorit să se atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă medicina de familie, iar activitatea medicală în cabinetele medicilor de familie s-a desfăşurat normal.

Badrajan a spus că în unele situaţii pacienţii cu boli cronice au fost reprogramaţi pentru săptămâna viitoare, dar că au fost asigurate urgenţele şi consultaţiile medicale pentru pacienţii cu boli acute, fiind eliberate reţete simple.

Ea a explicat că au fost şi medici de familie care au semnat, vineri, actele adiţionale la contractul pe 2015 cu CAS Suceava,  care au eliberat reţete compensate şi bilete de trimitere.

Reamintim că prin HG 200/2016, aprobată în şedinţa de Guvern în data de 30 martie 2016, termenul de aplicare a HG 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului Cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a fost prelungit până la 30 iunie 2016.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de